Header

Header

woensdag 25 december 2019

Het eindrapport

Het seizoen 2019 zit er weer op. Wie waren er naast wereldkampioen Lewis Hamilton goed op dreef en wie zijn er door het spreekwoordelijke ijs gezakt?

44 Lewis Hamilton - wereldkampioen met 413 punten
Het is al vaker gezegd: tegen een Hamilton in vorm is geen kruid gewassen, zeker niet nu hij voor Mercedes rijdt. Met een indrukwekkende reeks zeges in het voorjaar legde de Brit de basis voor zijn zesde wereldtitel. Na de zomerstop had hij het moeilijker, met name in de kwalificaties, maar in de races was hij vaak zo scherp als het oneindig dunne mes, waardoor hij meer dan de helft van de races op zijn naam wist te schrijven.
9

Hamilton - Bottas: 14-7 in kwalificatie, 15-6 (13-6) in races, Hamilton 0,7 plaatsen voor Bottas*

77 Valtteri Bottas - 2e met 326 punten
Na een goed begin van het seizoen was de vorm in de zomer even zoek, maar met een gedegen tweede seizoenshelft heeft Bottas 2.0 het vertrouwen van het team in hem volledig terugbetaald. Met een tweede plek in het kampioenschap en vier overwinningen kende hij het beste seizoen uit zijn carrière, maar om Hamilton af te stoppen is meer nodig. Kan Bottas 3.0 de Brit van zijn zevende wereldtitel afhouden?
7

Mercedes - wereldkampioen met 739 punten
Met vijf dubbelzeges begon het Brits-Duitse team aan het seizoen, wat een verrassing was na de niet zo denderend verlopen wintertests. Afgezien van Duitsland en Brazilië had Mercedes de zaakjes operationeel ook goed op orde, waardoor de titels al heel gauw waren veiliggesteld. In de tweede seizoenshelft hadden Ferrari en Red Bull meer in de melk te brokkelen, maar dat kwam ook omdat Mercedes de bakens al naar 2020 had verzet, zodat ze ook dan iedereen de patat op de bakkes kunnen geven.
9

16 Charles Leclerc - 4e met 264 punten
Met een waanzinnig debuutseizoen bevestigde Leclerc het gelijk van Ferrari om hem al na een jaar bij het team van Sauber (Alfa Romeo) weg te plukken, want hij was snel. Met 7 polepositions was hij ontegenzeggelijk de kwalificatiespecialist. Toch kwam de eerste zege pas na de zomerstop in België, nadat een haperende motor in Bahrein en een resolute Verstappen hem in Oostenrijk nog tegen hadden gehouden. Hoewel hij zich zo nu en dan vergaloppeerde, is dat hem vergeven, getuige het contract van 5 jaar dat hij voor het steigerende paard mocht tekenen.
7

Leclerc - Vettel: 11-9 in kwalificatie, 9-12 (7-10) in races, Leclerc 0,1 plaats voor Vettel

5 Sebastian Vettel - 5e met 240 punten
2019 was niet het beste jaar uit Vettels Formule 1-carrière. De toon werd al in de tweede race gezet, waar hij Leclerc niet kon bijbenen en zijn race volledig verziekte door in een duel met Hamilton te spinnen. Dieptepunt was zijn optreden in de achtertuin van Ferrari, waar hij op amateuristische manier spinde en vervolgens met gevaar voor eigen leven zijn auto voor de aanstormende meute de baan op gooide. Het hoogtepunt volgde twee weken later in Singapore, waar hij (mede dankzij het team) zijn eerste zege in ruim een jaar tijd wist te boeken. Een zege die hij heel hard nodig had.
6

Ferrari - 2e met 504 punten
Het was een heel raar seizoen voor de Italianen, die na goed verlopen wintertests bij de seizoensopener ruw uit hun winterslaap ontwaakten, want de auto was traag. Pas in de tweede seizoenshelft konden ze structureel met Mercedes meevechten, maar konden ze de verdachtmakingen dat ze de boel hadden geflest niet van zich afschudden. Het enige waar Ferrari echt in uitblonk, was het missen van kansen, dan weer door omslachtig uitgevoerde teamorders, dan weer door ondoordachte racestrategieën. Op die manier word je nooit kampioen.
5

33 Max Verstappen - 3e met 278 punten
Na de eerste seizoenshelft zag het er prachtig voor hem uit en leek de tweede plaats van Bottas nog binnen bereik, maar na een paar mindere races zag de wereld er ineens weer heel anders uit. Dieptepunt van het seizoen was Mexico, waar hij zijn glazen fanatiek ingooide, maar hij revancheerde zich daarvoor door een ijzersterk slot aan zijn seizoen te breien. Zijn zege in Brazilië was van een uitzonderlijk hoog niveau. Met de derde plek voor de Ferrari-coureurs mag hij heel, heel tevreden zijn.
8

Verstappen - Albon: 8-1 in kwalificatie, 5-4 (5-2) in races, Verstappen 2,3 plaatsen voor Albon

23 Alexander Albon - 8e met 92 punten
Na twaalf races voor Toro Rosso werd hij in de zomerstop ineens naar het hoofdteam van Red Bull gepromoveerd om de tegenvallende Gasly te vervangen. Kon dat wel iets worden voor iemand met zo weinig ervaring? Al gauw verstomde de kritiek, want hoewel Albon bij Red Bull instapte op het moment dat het team niet op zijn sterkst was, haalde hij makkelijker zijn punten binnen dan Gasly gedaan had. Ook spreidde hij meer vechtlust tentoon, waardoor hij aan mag blijven. Naast Verstappen bij Red Bull is dat een hele prestatie.
7

Red Bull-Honda - 3e met 417 punten
Twee polepositions en drie zeges: daarmee was 2019 ongeveer even succesvol als de voorgaande jaren. Geen slecht resultaat in het eerste jaar met Honda, zeker niet als je bedenkt dat een deel van die successen de afgelopen jaren door Daniel Ricciardo verzorgd werden. Toch zullen Christian Horner en de zijnen stiekem een beetje teleurgesteld zijn dat Red Bull niet aan de stoelpoten van Ferrari kon zagen. Door de opleving van de Italianen na de zomerstop raakte de tweede plaats bij de constructeurs gauw uit zicht, waardoor het voormalige team van Jaguar voor de derde keer op rij met brons genoegen moest nemen.
8

55 Carlos Sainz - 6e met 96 punten
In de allerlaatste ronde van de allerlaatste race stelde hij het allerlaatste puntje veilig, wat precies genoeg was om ex-Red Bull-rijder Gasly van de zesde plaats in het kampioenschap te verstoten. Dat was een prestatie van formaat, omdat hij ook Albon, de andere parttime Red Bull-coureur, voor wist te blijven, waardoor hij de onbetwiste leider van de middenmoot werd. Hoogtepunt van het seizoen was zijn sterke inhaalrace in Brazilië, die hem naar het podium bracht, maar ook zijn sterke optreden in Japan, waar hij Leclerc voor wist te blijven, moet in dit overzicht vermeld worden.
8

Sainz - Norris: 10-10 in kwalificatie, 13-8 (9-5) in races, Sainz 2,0 plaatsen voor Norris

4 Lando Norris - 11e met 49 punten
Met een elfde plek in het kampioenschap kende Norris een solide debuutseizoen, waarin hij teamgenoot Sainz met name op zaterdag goed partij kon bieden. Op zondag ging het vaak wat stroever, ook omdat hij op de verkeerde momenten tegenslag kende. Zo had hij een technisch defect in het Duitse waterballet, beroofde een ander technisch defect hem in België vlak voor de finish van een vijfde plaats, en kostte een foute bandenkeus in Brazilië hem eveneens een beter resultaat. Ook zal hij zelf nog wat scherper moeten worden, maar gelukkig is hij voldoende zelfkritisch om daaraan te werken.
7

McLaren-Renault - 4e met 145 punten
Na jaren van misplaatste arrogantie en verkeerde keuzes maken is McLaren weer terug uit het zelfgecreëerde dal. Met 145 punten kende het team zijn beste seizoen sinds 2014, niet toevallig het laatste jaar met Mercedes-power. Daarom is het ook goed om te zien dat de oranje bolides vanaf 2021 weer door de Duitse krachtbronnen aangedreven zullen worden. Met Sainz en Norris heeft McLaren bovendien twee leuke coureurs die nog heel veel goede jaren voor de boeg hebben, zodat het team de sprong naar de top kan maken. Dat gat is overigens wel groot: Red Bull scoorde afgelopen seizoen bijna driemaal zo veel punten.
8

3 Daniel Ricciardo - 9e met 54 punten
Gegokt en verloren: nadat vorig jaar bleek dat de topteams toch niet voor hem in de rij stonden, nam hij zijn toevlucht maar tot Renault, het vierde team in 2018. Het viel niet mee. Zo nu en dan kon Ricciardo zijn klasse laten zien, zoals in Japan, waar hij in de slotfase het halve veld oprolde, om vervolgens te worden gediskwalificeerd. In ieder geval pakten Ricciardo's racestrategieën vaak goed uit, al zat hij er zo nu en dan ook flink naast (in Bahrein en België bijvoorbeeld).
7

Ricciardo - Hülkenberg: 14-7 in kwalificatie, 12-9 (10-5) in races, Ricciardo 1,0 plaats voor Hülkenberg

27 Nico Hülkenberg - 14e met 37 punten
Schade Nico, alles ist vorbei. Na negen seizoenen in de Formule 1 zit het erop voor hem. Omdat de Renault trager was dan verwacht, werd de druk op de rijders al gauw opgevoerd. Hülkenberg bezweek daaronder. Na zijn miskleun in Duitsland, waar hij liggend op de vierde plaats de muur in glibberde, waren zijn dagen geteld. In de tweede seizoenshelft zakten zijn prestaties naar een bedenkelijk niveau. Bovendien klopten zijn strategieën veel te vaak niet, waardoor hij vaak onnodig achter het net viste. Dat hij in zijn laatste raceronde het laatste WK-punt verspeelde, was helaas symbolisch voor zijn carrière.
6

Renault - 5e met 91 punten
Het begint een traditie te worden: het fabrieksteam van Renault dat wordt verslagen door een klantenteam. Waar die eer aanvankelijk was weggelegd voor de uit Adrian Neweys briljante geest ontsproten Red Bulls, was dit jaar het team van McLaren aan de beurt. Renault bleek zich, net als Ferrari, te veel op de rechtelijnsnelheid te hebben gericht. Op het hogesnelheidscircuit van Monza leverde dat een vierde en vijfde plek op, het hoogtepunt van het seizoen, maar op de andere circuits was het behelpen. Wel werkte Renault een aanmerkelijk betere tweede seizoenshelft af, wat hoop biedt voor de toekomst.
5

10 Pierre Gasly - 7e met 95 punten
Halverwege het seizoen werd hij uitgekotst door Red Bull en mocht hij weer bij zijn oude team instappen. Kans verkeken om ooit door een topteam uitgenodigd te worden. Je kunt je voorstellen dat Gasly niet te benijden was toen het overigens verdrietige Formule 1-circus in België neerstreek. Maar hij ging niet bij de pakken neerzitten en boekte gauw weer goede resultaten. Een sterk optreden in Brazilië was dankzij het gepruts van de mannen vooraan goed voor een bizarre tweede plaats, een resultaat dat de hele wereld hem gunde. Misschien komt het ooit toch nog goed met hem.
6

Gasly - Kwjat: 6-2 in kwalificatie, 5-4 (4-4) in races, Gasly 4,0 plaatsen voor Kwjat

26 Daniil Kwjat - 13e met 37 punten
Natuurlijk stak het hem dat Red Bull Albon koos en niet hem (nu weet hij hoe Vergne zich in 2013 en 2014 gevoeld moet hebben), maar ergens viel dat wel te begrijpen: Red Bull wilde graag weten hoe hun vier rijders zich ten opzichte van elkaar verhielden. In dat opzicht leverde 2019 Red Bull tegenstrijdige informatie op: ten opzichte van Verstappen was Albon beter dan Gasly, maar ten opzichte van Kwjat gold het omgekeerde. Voor een deel kwam dat ook door Kwjats gelukkige derde plaats in Duitsland, een prestatie die hij in de tweede seizoenshelft in de verste verte niet wist te herhalen. In plaats daarvan blonk hij uit in torpedoacties, tot frustratie van de concurrentie.
6

Toro Rosso-Honda - 6e met 85 punten
Zevende in 2014, zevende in 2015, zevende in 2016, zevende in 2017, negende in 2018: zo hoog als zesde was Toro Rosso al heel lang niet meer geëindigd. De laatste keer dat het het voormalige team van Minardi lukte, was in 2008, toen ene Sebastian Vettel een race won. Dat lukte dit jaar niet, maar in plaats daarvan werden er twee podiumplaatsen (een tweede en een derde plaats) gepakt. Een groot verschil met eerdere seizoenen was dat Toro Rosso dit jaar wel scherp was in de races waarin de punten voor het oprapen lagen.
8

11 Sergio Pérez - 10e met 52 punten
Na een vrij zwakke eerste seizoenshelft ging Pérez in de tweede seizoenshelft helemaal los. In de negen races na de zomerstop scoorde hij driemaal zo veel punten als in de twaalf races ervoor. Keer op keer stuurde hij zijn roze bolide de punten in, met de zwaarbevochten zevende plaats in Abu Dhabi als een mooi slotakkoord van een goed gereden seizoen. Andere hoogtepunten waren de zesde plaatsen in Bakoe en België, en hoe hij Verstappen in Italië achter zich wist te houden. Dieptepunt was zijn uitglijder in het Duitse waterballet, waar hij de eerste uitvaller was.
7

Pérez - Stroll: 18-3 in kwalificatie, 16-5 (14-3) in races, Pérez 0,9 plaatsen voor Stroll

18 Lance Stroll - 15e met 21 punten
Die gelukkige bandengok in Duitsland heeft zijn seizoen gered, want voor de rest was er niet zo vreselijk veel om trots op te zijn. De kwalificatie is al heel lang een pijnlijk verhaal, want net als Massa bij Williams verpletterde Pérez hem op zaterdag gewoon. Erger was dat hij het na de zomerstop in de races ook niet meer recht kon zetten, zoals hem dat in de eerste seizoenshelft zo nu en dan wel lukte. Het gevolg was dat hij in de tweede seizoenshelft slechts drie lullige puntjes mocht laten bijschrijven, nog niet een tiende van de 39 die Pérez binnenharkte.
5

Racing Point-Mercedes - 7e met 73 punten
Het seizoen begon stroef voor het voormalige team van Force India, maar na de zomerstop waren de roze bolides plotseling een stuk sterker, met name in de race. Hoewel de eindsprint te laat kwam om Toro Rosso of zelfs Renault in het kampioenschap te verontrusten, werd Alfa Romeo wel geklopt. In ieder geval kan Racing Point de toekomst dankzij de sterke tweede seizoenshelft met vertrouwen tegemoetzien.
6

7 Kimi Räikkönen - 12e met 43 punten
Hij begon zeer sterk aan het seizoen, maar geleidelijk aan is de klad erin gekomen. Zijn tweede seizoenshelft werd vooral gekenmerkt door een aantal net-nietraces, waardoor zijn wat toevallige vierde plaats in Brazilië de enige keer dit najaar was waarin zijn naam op het scorebord verscheen. Speelt de ouderdom hem nu echt parten, of kon zijn Alfa gewoon niet harder?
7

Räikkönen - Giovinazzi: 12-8 in kwalificatie, 17-4 (16-2) in races, Räikkönen 1,9 plaatsen voor Giovinazzi

99 Antonio Giovinazzi - 17e met 14 punten
Het duurde tot Oostenrijk voordat hij eindelijk een punt wist te scoren. Dwaze strategieën en slecht bandenmanagement waren debet aan het uitblijven van prestaties, maar daarna ging het geleidelijk aan beter. Een absurde tijdstraf beroofde zowel hem als Räikkönen in Duitsland van een goed resultaat, terwijl hij zichzelf in België van een goed resultaat beroofde door in de slotfase van de baan te tetteren. Reed op weg naar een punt in Singapore nog wel even aan de leiding en kwam door een vijfde plek in Brazilië nog in de dubbele cijfers uit.
4

Alfa Romeo-Ferrari - 8e met 57 punten
Na jaren van ellende onder Monisha Kaltenborn ging het vorig jaar onder Frédéric Vasseur zo goed en die vorm werd meegenomen naar 2019. Had Alfa Romeo, zoals het team nu heette, het lek dan eindelijk boven? De tweede seizoenshelft, waarin slechts sporadisch punten werden gepakt, wees anders uit. Naarmate het seizoen vorderde, kwam Alfa Romeo steeds vaker de lammen en blinden (Haas en Williams) in de achterhoede vergezellen.
6

20 Kevin Magnussen - 16e met 20 punten
Het seizoen begon nog veelbelovend met een zesde plaats in Australië, maar daarna was het gauw uit met de pret. In de kwalificatie ging het vaak nog wel, maar in de race was het een ander verhaal en werd hij al spoedig links en rechts voorbijgereden, net zolang totdat hij alleen de Williams' nog achter zich had. Slechts viermaal wist hij in de punten te rijden, maar in die vier races wist hij wel 20 punten te vergaren.
6

Magnussen - Grosjean: 13-8 in kwalificatie, 11-10 (5-8) in races. Magnussen 2,0 plaatsen voor Grosjean

8 Romain Grosjean - 18e met 8 punten
Het grootste geluk voor Grosjean is dat hij niet geslachtofferd is voor de slechte prestaties van zijn team, vermoedelijk omdat hij ontdekte dat zijn team bij het ontwikkelen van de auto volledig de verkeerde kant op was gegaan. De grilligheid die hij in eerdere seizoenen had, leek hij in 2019 grotendeels te zijn verloren. Geen oliedomme blunders meer, maar ook geen incidentele uitschieters en geen hoogstandjes in de kwalificatie meer. Kortom: een grijze muis in een langzame auto. Gaap.
5

Haas-Ferrari - 9e met 28 punten
De klucht met Rich Energy was even vermakelijk als absurd. De ex-sponsor liet geen mogelijkheid onbenut om het Amerikaanse team in diskrediet te brengen. Omgekeerd sloeg het geplaagde team ook wild om zich heen. In Rusland moest zelfs de wedstrijdleiding het ontgelden. De grootste stenen des aanstoots waren evenwel de nieuwe Pirelli-banden, die niet zouden deugen. Gelul, zo gaf Grosjean na afloop van het seizoen eerlijk toe. Hij zei wat iedereen al dacht: de auto was gewoon niet goed genoeg. Scherven bij elkaar vegen en hopen dat het potentieel van de Ferrari van dit jaar volgend seizoen wel volledig benut kan worden, lijkt het devies.
3

88 Robert Kubica - 19e met 1 punt
De snelheid was er niet meer bij Kubica, 8 jaar na zijn rally-ongeluk. Hetzelfde kon gezegd worden van zijn Williams, waardoor hij alleen bij de start kans had om enigszins met de rest mee te vechten. Een kans die hij doorgaans met beide handen aangreep. Het gevolg was dat hij teammaat Russell vaak lange tijd ophield. Vaak ging de jonge Brit hem uiteindelijk wel weer voorbij. Het waterballet in Duitsland was een van de uitzonderingen en juist in die race was er een punt te verdienen, zo bleek achteraf, zodat Kubica de Formule 1 met een enigszins opgeheven hoofd kan verlaten.
4

Kubica - Russell: 0-21 in kwalificatie, 4-17 (4-16) in races. Russell 0,6 plaatsen voor Kubica

63 George Russell - 20e met een elfde plek
Dat hij echt iets in zijn mars heeft, dat bewees hij onder andere in Hongarije, waarin hij bijna het tweede deel van de kwalificatie haalde. Dat resultaat stond niet op zichzelf: het hele seizoen was hij teamgenoot Kubica in de kwalificatie de baas. Jammer was het dan ook dat hij niet dezelfde scherpte had bij de start, waardoor hij zijn op zaterdag verworven voordeel vaak al meteen weer had verspeeld en veroordeeld was tot het bewonderen van de achtervleugel van de Williams met startnummer 88.
7

Williams-Mercedes - 10e met 1 punt
Het seizoen van Williams begon al lekker toen de auto pas klaar was toen de wintertests lang en breed aan de gang waren, waardoor de cyaan-witte bolides al meteen achter de feiten aanliepen. Het kwam daarna ook niet meer goed. De auto was traag en tijdens het seizoen kwam aan het licht dat het team met een nijpend tekort aan reserveonderdelen kampte, waardoor ze Kubica in Singapore maar uit voorzorg uit de race haalden. Hoe kun je jezelf als team nog verder vernederen?
2

* Gebaseerd op een continu puntensysteem, waarbij iedere positie een factor f meer waard is dan de volgende. Voor f = 2 betekent dit bijvoorbeeld dat een coureur die in dit systeem tweemaal zo veel punten scoort als zijn teamgenoot, dat hij omgerekend één plaats hoger eindigt dan zijn teamgenoot. Scoort hij 4 (2²) keer zo veel punten, dan betekent dat dat hij gemiddeld twee plaatsen hoger eindigt, enz. In dit model is de vijfdemachtswortel van 10 voor f gebruikt.

woensdag 4 december 2019

Hoe Ferrari Leclerc de tweede plaats door de neus boorde

In Abu Dhabi stond geen maat op Lewis Hamilton. De zesvoudig wereldkampioen reed in de schemeringsrace onbedreigd naar de overwinning. In zijn schaduw kwamen de grootste talenten van dit moment als tweede en derde aan de finish. Heel symbolisch wist Max Verstappen generatiegenoot Charles Leclerc te verslaan, waardoor hij ook in het kampioenschap achter de twee Mercedes-coureurs als best of the rest eindigde. Kortom: 2019 voor Ferrari in een notendop.

Mercedes domineert, Ferrari blundert
Het laatste podium van 2019 herbergde de drie toppers van het seizoen. Hamilton had het alleen in het begin van het seizoen even moeilijk met Bottas, maar reeg daarna moeiteloos de zeges aaneen op weg naar alweer zijn zesde wereldtitel (de derde op rij). Verstappen trok het hele jaar de kar bij Red Bull. Eerst was hij Pierre Gasly constant te snel af, daarna Alexander Albon. Ondanks een dipje na de zomerstop wist hij de Ferrari-coureurs te kloppen. Van hen was Leclerc ontegenzeggelijk de beste. De Monegask reeg in het begin van de herfst de polepositions aaneen, al had hij wat moeite om die goede uitgangsposities in klinkende resultaten om te zetten. Desondanks wist hij viervoudig wereldkampioen Vettel op alle fronten (in het kwalificatieduel, qua gescoorde WK-punten en aantal overwinningen) af te troeven.

Ook in Abu Dhabi presteerde Vettel ver onder zijn kunnen. Een crash in de vrije training en een knullige spin in de kwalificatie waren daar duidelijke indicatoren van. Wanhopig geworden besloot Ferrari hem maar op de zachte banden aan de race te laten beginnen, waar de overige topteams de rode banden maar links lieten liggen. Leclerc was in de tweede kwalificatiesessie eveneens op de rode band begonnen, maar hij wist zijn tijd bij het sluiten van de markt te verbeteren op de mediums, zodat hij net als de Mercedes- en Red Bull-coureurs op die band aan de race mocht beginnen. In de laatste kwalificatiesessie had hij minder geluk: hij ging als laatste de baan op en werd daardoor als eerste afgevlagd, zodat hij als enige zijn tijd niet meer kon verbeteren. Doordat uiteindelijk bijna niemand dat meer kon, bleef de flater zonder gevolgen

Datzelfde kon gezegd worden van de flater om Leclerc met veel meer brandstof dan was opgegeven aan de race te laten beginnen. Had iemand gewoon ergens een komma op de verkeerde plek gezet of was er meer aan de hand? Zou Ferrari iets cools hebben als een dubbele benzinetank zoals het team van BAR in een grijs verleden? Vermoedelijk was het gewoon een administratieve fout, want Ferrari kwam er met een boete van 50.000 dollar vanaf (ongeveer 10.000 dollar per liter, hele dure benzine derhalve). De coureur zelf werd niet ingelicht en wist dus niet eens dat hem een mogelijke diskwalificatie boven het hoofd hing.

In de openingsronde ontfutselde hij Verstappen meteen de tweede plaats, die hij vervolgens moeiteloos vasthield. Achter hem stond Verstappen aanvankelijk onder druk van Vettel. De Duitser klaagde dat DRS niet werkte in de openingsronden, waardoor hij niet de kans kreeg om van zijn kortstondige bandenvoordeel te profiteren. In plaats daarvan begon hij al gauw weer terrein te verliezen op zijn zachte banden, waardoor Ferrari hem al na twaalf ronden naar de pits haalde. Om onverklaarbare redenen werd Leclerc ook meteen naar de pits gehaald en daarmee schoot Ferrari zich meerdere keren in beide voeten.

De toegenomen werkdruk zorgde ervoor dat Vettels stop volkomen in de soep liep, waardoor hij niet alleen een handvol seconden in de pits verloor, maar ook op de baan, omdat hij zich weer (zonder DRS) langs een aantal middenmoters moest knokken. Zodoende kwam er van een potentiële undercut op Verstappen niks terecht. Desondanks werd Leclerc, die op de mediums nog prima rondetijden liet noteren, ook gelijk naar de pits gehaald. Op nieuwe harde banden reed hij drie snelle ronden, maar daarna reed hij weer net zo hard als voor zijn stop, zoals de onderstaande grafiek weergeeft.

Voor brandstof gecorrigeerde rondetijden in seconden van Hamilton (grijs), Verstappen (blauw) en Leclerc (rood).

Verstappen legde probleemloos bijna de halve raceafstand op de mediums af zonder veel tijd te verliezen, zodat hij na zijn stop Leclerc al gauw weer in het vizier had. Zonder al te veel problemen ging hij de Ferrari voorbij, waarna Leclerc nogmaals stopte, ditmaal om de zachte banden om te leggen. Ook nu ebde zijn tempo gauw weg, waardoor hij in de slotfase nog onder druk kwam te staan van Bottas.

De Fin moest vanwege een motorwissel als laatste starten en had in het verkeer, mede door het ontbreken van DRS, veel tijd verloren, maar kwam dankzij een goed racetempo en een goede strategie sterk opzetten. Dat hij de middenmoters wist te kloppen, was niet zo gek, maar dat hij boven Vettel en Albon wist te eindigen, was wel enigszins verrassend. Albon had hij vermoedelijk hoe dan ook wel verslagen, terwijl Vettel door de foute bandenkeuze en de verprutste pitstop een makkelijk slachtoffer werd. De keuze om op de zachte band aan de race te beginnen had hem zelfs in het beste geval ruim vijf, maar waarschijnlijk eerder tien of vijftien seconden gekost, zoals de onderstaande grafiek weergeeft.

Totaal tijdsverlies op de baan als functie van de ronde van de pitstop voor de drie mogelijke 1-stopstrategieën: zacht-medium (rood-geel), zacht-hard (rood-wit) en medium-hard (geel-wit).

Toch had ook Albon reden om ontevreden te zijn met zijn team, want dat haalde hem een ronde na Vettel naar de pits. Kennelijk had Red Bull zich verrekend, want in plaats van dat hij voor Vettel op de baan kwam, bleef hij achter hem, dus had hij zijn strategie voor niks omgegooid. In de slotfase plukte hij er de wrange vruchten van, want nadat Bottas hem voorbij was gegaan, passeerde Vettel hem kort voor de finish ook nog op nieuwe banden.

De onderstaande grafiek geeft de racevoortgang van de koplopers weer. Het lijkt erop dat Ferrari probeerde om Vettel bij zijn eerste stop voor Bottas te houden, wat dus mislukte. Omdat Vettel op de fragiele zachte band aan de race was begonnen, was die vroege stop niet zo gek. Voor Leclerc kwam die stop echter veel te vroeg. De rode stippellijn geeft aan dat Leclerc net zo'n race als Verstappen kon hebben als zijn team hem langer door had laten rijden. Zijn lange stint op de zachte band in de slotfase kostte hem alleen nog maar meer tijd. Albon had op zijn beurt Vettel vrij makkelijk kunnen kloppen als hij een vergelijkbare strategie als Verstappen had gehad.

Racevoortgang van de koplopers. Op de y-as staat de achterstand ten opzichte van het gemiddelde tempo van de winnaar in seconden van Hamilton (donkergrijs), Verstappen (blauw), Leclerc (rood), Bottas (lichtgrijs), Vettel (donkerrood) en Albon (lichtblauw). Met stippellijnen is het verwachte raceverloop weergegeven van Leclerc en Albon als ze later gestopt waren.

Qua pure snelheid stak Mercedes er met kop een schouders bovenuit. Hamilton was de snelste man van de race, gevolgd door Bottas (+0,22), die ondanks een nieuwe motor eerder langzamer dan sneller was. Leclerc (+0,25) was in de race een fractie sneller dan Verstappen (+0,30), wat betekent dat hij alle reden had om de Ferrari-strategen na de race heel vies aan te kijken. De mannen in het rood hebben dit jaar dusdanig veel strategisch blunders gemaakt dat ze daar de komende winter heel veel van kunnen leren. Het zou mooi zijn als ze dat voor de verandering ook een keer doen. Op gepaste afstand van hun teamgenoten kwamen Vettel (+0,55) en Albon (+0,85).

Mercedes
1. Hamilton
4. Bottas +0,22

Red Bull-Honda
2. Verstappen +0,30
6. Albon +0,85

Ferrari
3. Leclerc +0,25
5. Vettel +0,55

Pérez en Kwjat troeven Renault-brigade af
In de subtop was het zoals gebruikelijk weer spannend. De teams van McLaren en Renault wisten tot Q3 door te dringen, maar hadden daardoor wel de verplichting om op de zachte banden aan de race te beginnen. In tegenstelling tot Ferrari waren ze volledig doordrongen van hun bandennadeel. In de race probeerden ze er op verschillende manieren nog het beste van te maken. McLaren haalde Norris extreem vroeg naar de pits, waarna hij het restant van de race nog redelijk eenvoudig op de harde band wist af te leggen. Ricciardo en Sainz stopten kort achter elkaar. De Renault-coureur klaagde dat hij geen tempo had op de harde band en werd, net als in Spanje, kort na de stops voorbijgereden door de Spanjaard.

Hülkenberg reed het langst door op zijn zachte banden. Hij reed een zeer acceptabel tempo op de rode band en werd pas door Bottas ingehaald toen DRS opeens weer operatief was. Zijn team vergat dit tijdverlies in de berekeningen mee te nemen, waardoor hij na zijn stop weer precies achter de McLarens terug op de baan kwam. Wel haalde hij Sainz direct in, maar verder dan dat kwam hij niet. In de slotfase doken Sainz en Ricciardo nogmaals de pits in en deden daar in de slotronde hun voordeel mee. Na afloop treurde Hülkenberg dat zijn race met een beetje meer geluk veel mooier had kunnen zijn, iets wat helaas ook over zijn carrière gezegd kan worden.

Gevolgde bandenstrategieën per coureur. Rood: zachte band, geel: medium, wit: harde band.

De grootste profiteur van de bandenregels was Pérez, die bij de start een door teammaat Stroll veroorzaakte botsing met Gasly overleefde. De Mexicaan reed extreem lang op zijn mediums door. Zijn enige stop viel nagenoeg samen met de tweede stops van Sainz en Ricciardo, waardoor hij alleen nog maar met Hülkenberg en Norris moest zien af te rekenen. In de laatste ronde slaagde hij daar (uiteraard buiten beeld) in, tot grote ergernis van de jonge Brit, die vond dat hij veel te voorzichtig was geweest in het duel.

De op de harde banden gestarte Kwjat sloop in het kielzog van Pérez mee naar voren, maar doordat hij zijn voorvleugel had beschadigd op Hülkenberg, kwam hij niet verder dan de negende plek. Dat was zonde, omdat de Toro Rosso's in de race een prima tempo hadden te pakken. Gasly reed na zijn startongeluk de hele race achter de feiten aan, maar reed de race daarna zonder verdere stops uit en liet desondanks puike rondetijden noteren.

Het laatste punt ging naar Sainz, die als winnaar uit de strijd met de Renaults uit de bus kwam, wat genoeg was voor de zesde plaats in het rijderskampioenschap. Opmerkelijk genoeg was de Spanjaard in de race helemaal niet zo snel.

Racing Point-Mercedes
7. Pérez +1,79
- Stroll +1,92

McLaren-Renault
8. Norris +1,76
10. Sainz +1,90

Toro Rosso-Honda
9. Kwjat +1,53
18. Gasly +1,47

Renault
11. Ricciardo +1,73
12. Hülkenberg +1,57

Alfa Romeo weer met beide benen op de grond
De staartgroep werd weer gevormd door de bekende namen: de Ferrari-klantenteams en het ploeterende team van Williams. Vooral de matte prestaties van de Alfa's riepen vraagtekens op, zeker na hun knappe resultaat in Brazilië twee weken eerder. De wit-rode bolides waren bijna twee seconden trager dan vorig jaar in de kwalificatie. In de race ging het, zoals meestal, wat beter. Räikkönen wist nog als dertiende te eindigen, terwijl Giovinazzi, mede door een dwaze strategie, slechts als zestiende eindigde.

Rondetabel van de race.
De Haasjes hadden het zowaar redelijk voor elkaar. Waar Grosjean weer eens slecht van zijn plaats kwam, had Magnussen weer eens een goede start. Het betekende wel dat hij, zoals bijna elke race dit jaar het geval was, in de openingsfase geleidelijk weer terugzakte. Doordat DRS lange tijd niet werkte, duurde het nu langer voordat hij weer naar de achterhoede was teruggevallen, dit tot frustratie van de mannen achter hem.

De eerste 17 DRS-loze ronden van de race mogen wat mij betreft als een geslaagd experiment bestempeld worden. Ook zonder DRS werd er nog ingehaald en de kwaliteit van de inhaalacties ging met sprongen omhoog. 9 jaar geleden werd DRS in allerijl ingevoerd omdat Alonso op ditzelfde circuit het kampioenschap verloor omdat niet langs Petrov kon komen, maar met die pretbanden van Pirelli zijn de races veel dynamischer geworden en doet het systeem op de meeste circuits meer kwaad dan goed.

Uiteindelijk zakte Magnussen terug naar de veertiende plaats, voor teammaat Grosjean. Ze werden dus gesandwicht door de Alfa's. Achter hen werd pechvogel Gasly gesandwicht door de Williams'. Opnieuw werd Russell bij de start voorbijgereden door uittreder Kubica en opnieuw wist hij de Pool later in de race alsnog te verslaan. Qua racesnelheid deed Williams niet eens veel voor de staart van de middenmoot onder.

Alfa Romeo-Ferrari
13. Räikkönen +2,20
16. Giovinazzi +2,80

Haas-Ferrari
14. Magnussen +2,59
15. Grosjean +2,47

Williams-Mercedes
17. Russell +3,14
19. Kubica +3,71

Racesnelheid per coureur vergeleken met die van Hamilton.

De bevindingen van de race:
- Hamilton was oppermachtig
- Slechte strategie kost Leclerc een goede kans op de tweede plek
- Vettels bandengok had hem de vijfde plek aan Albon moeten kosten
- Mercedes was zo sterk dat Bottas vanaf de laatste plaats een Ferrari en een Red Bull kon kloppen
- Bottas, Vettel en Albon stonden nadrukkelijk in de schaduw van hun teamgenoten
- Pérez finisht als best of the rest dankzij bandenvoordeel bij de start
- De Toro Rosso's waren snel in de race, maar scoorden door pech maar twee punten
- Een rekenfout kostte Hülkenberg mogelijk een stevige puntenfinish
- DRS blijkt nutteloos te zijn

zondag 1 december 2019

Hamilton sluit seizoen af in stijl

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Abu Dhabi op dominante wijze gewonnen. De Mercedes-coureur verdween al gauw aan de horizon, leidde van start tot finish en zette ook nog de snelste raceronde neer. Max Verstappen werd op gepaste afstand tweede, voor Charles Leclerc en de achteraan gestarte Valtteri Bottas.

De hoofdprijzen waren al lang en breed verdeeld toen het Formule 1-circus het desolate Yas Marina-circuit in Abu Dhabi aandeed, waar voor de zesde keer op rij het seizoen werd afgesloten. Er werd nog slechts om de kruimels gevochten. Zo wilde Verstappen zijn derde plaats in het kampioenschap graag vasthouden, terwijl Sainz Gasly en Albon, de twee teamgenoten van Verstappen, graag wilde kloppen. Daarnaast wilden de uittreders Hülkenberg en Kubica nog een laatste keer schitteren.

Mercedes had daarentegen de focus al heel lang naar 2020 verlegd, wat duidelijk was te zien aan het aantal polepositions dat Hamilton na de zomerstop had behaald, namelijk nul. Daar wist hij op de valreep verandering in te brengen, zodat hij voor het eerst sinds Duitsland weer vooraan mocht beginnen. Teamgenoot Bottas had het heel wat minder naar zijn zin. De Fin kwakkelde met zijn gezondheid, raakte zijn vrouw kwijt en moest tot overmaat van ramp nog achteraan starten omdat zijn in Brazilië geplofte motor gewisseld moest worden.

Het betekende dat Verstappen doorschoof naar de tweede startplaats, voor de Ferrari's van Leclerc en Vettel. Opnieuw reden de rode bolides elkaar in de kwalificatie meer in de weg dan gezond is, waardoor Leclerc in de laatste kwalificatiesessie als eerste werd afgevlagd. Gelukkig liep hij geen verdere averij op en startte hij nog voor zijn teammaat, die als enige in de kopgroep op de zachte banden was gestart.

Als de lichten op zondag doven, is het echter niet Vettel, maar Leclerc die van aanpakken weet. Hij blaast Verstappen halverwege de eerste ronde op het lange rechte stuk finaal voorbij, waarna Verstappen zich in allerlei bochten moet wringen om Vettel achter zich te houden. De enige coureur die niet zonder kleerscheuren door de eerste ronde komt, is Gasly. De Toro Rosso-coureur komt de Racing Points tegen en rijdt zijn voorvleugel aan barrels tegen Pérez. Het noopt hem tot een reparatiestop die om onverklaarbare redenen nog eens extra lang duurt, waardoor zijn race er eigenlijk al op zit voor 'ie goed en wel begonnen is.

Ondertussen heeft Bottas in de achterhoede al wat plekjes goedgemaakt. Alsof de wedstrijdleiding het erom doet is DRS door een storing niet beschikbaar, waardoor zijn opmars nogal langzaam is. Hij krijgt echter de helpende hand toegestoken van de McLaren- en Renault-coureurs, die gauw hun inferieure zachte banden in komen wisselen.

Hetzelfde doet Vettel, die als een slechtzittende broek bij Verstappen was afgezakt. Tot verrassing van iedereen haalt Ferrari Leclerc ook meteen naar de pits. Waar de Monegask een prima stop heeft, valt die van Vettel in het water, waardoor de Duitser midden in het verkeer terugkomt op de baan. Red Bull haalt Albon een ronde later nogal gedachteloos naar de pits, waardoor de Britse Thai weer tot achter Vettel, maar voor Pérez, die even daarvoor ten prooi was gevallen aan de Duitser, terug op de baan komt.

De koplopers blijven veel langer op hun eerste bandenset doorrijden. Halverwege de race komen ze dan eindelijk binnen. Verstappen stopt eerst en keert weer als derde terug op de baan. Hamilton stopt een ronde later en blijft aan kop. Hoewel Verstappen na zijn stop steen en been klaagt over een enorm turbogat, hengelt hij Leclerc wel in rap tempo binnen. Op twee derde van de raceafstand neemt hij de tweede plaats over, waarna Leclerc maar voorstelt om naar plan C over te stappen.

Ondertussen is ook Bottas gestopt en op nieuwe banden rijdt hij het gat naar Vettel en Albon gauw dicht. Ferrari besluit om beide coureurs opnieuw naar de pits te halen. Ditmaal gaat alles goed. Waar Leclerc derde blijft, valt Vettel terug naar de zesde plaats. Albon blijft op zijn oude bandjes doorrijden en valt direct ten prooi aan Bottas, die daarmee naar de vierde plek oprukt.

Met Albon op de vijfde plaats en Gasly stijf achteraan heeft Sainz aan een schamel WK-punt genoeg voor de zesde plaats in het rijderskampioenschap. Doordat Hülkenberg hem kort na de pitstops voorbij was gegaan, zit hij in de Renault-sandwich. De vier Renault-aangedreven bolides lijken op weg naar de laatste WK-punten, maar na de late stops van Pérez en Kwjat staan die plaatsen op de tocht, dus haalt McLaren Sainz nogmaals naar de pits. Renault doet een ronde later hetzelfde met Ricciardo, zodat ze zich eerst langs Magnussen en Räikkönen moeten zien te knokken voordat ze weer terug zijn op de plek waar ze begonnen waren.

Pérez snoept Hülkenberg de achtste plaats af, waarna Kwjat de Duitser even later naar de tiende plaats terugverwijst. Meer moeite heeft Pérez met Norris. Pas in de allerlaatste ronde weet hij de McLaren te passeren, waardoor hij met de zevende plaats als best of the rest eindigt. Norris wordt achtste en Kwjat negende. Daarachter is het nagelbijten. Uittreder Hülkenberg verdedigt zijn tiende plek met hand en tand, maar wordt in de laatste ronde door zowel Sainz als Ricciardo om de oren gereden. De Spanjaard scoorde zodoende alsnog de felbegeerde tiende plaats, waardoor hij met een zesde plaats in de eindrangschikking extreem tevreden op het seizoen kon terugkijken.

Albon slaagt er in de slotfase namelijk niet in om Vettel achter zich te houden, waardoor hij met een zesde plek maar 8 punten scoort, niet genoeg om de achterstand van 11 punten te overbruggen. Leclerc slaagt er op zijn beurt nog wel in om Bottas voor te blijven nadat hij in jacht op Verstappen zijn derde bandenset te veel had afgebeuld. Wel hangt hem nog een straf boven het hoofd omdat hij met te veel of juist te weinig peut van start was gegaan. Mocht hij zijn punten behouden, dan kan hij in ieder geval pochen dat hij Vettel dit jaar heeft verslagen. Wel moest hij het afleggen tegen Verstappen, die dankzij een sterke eindsprint de derde plaats in het kampioenschap veiligstelde.

Naast die mooie derde plaats en drie overwinningen leverde 2019 hem ook twee polepositions op. Dat smaakt naar meer. Het valt te hopen dat Honda in 2020 op de ingeslagen weg verder kan gaan en dat Ferrari volgend jaar organisatorisch iets minder steken laat vallen, zodat 2020 naast interessante races ook een interessante titelstrijd oplevert, want daar ontbrak het dit jaar een beetje aan. Hamiltons dominante overwinning in Abu Dhabi stond symbool voor de vrij eenvoudige manier waarop hij zijn zesde wereldtitel binnensleepte. Zonder ook maar een ronde de koppositie af te hoeven staan kachelde hij naar zijn elfde zege van het seizoen en de 84e zege uit zijn loopbaan. En passant reed hij nog de snelste raceronde, waardoor hij zijn zesde grand slam uit zijn carrière behaalde. In deze vorm is hij bijna niet af te stoppen. Gelukkig heeft de concurrentie nog een hele winter de tijd om de messen te slijpen.