Header

Header

zondag 28 juli 2019

Verstappen komt bovendrijven in Duitse chaos

Max Verstappen heeft in Duitsland zijn zevende Grand Prix-zege uit zijn carrière behaald. Op een vochtig Hockenheim profiteerde hij optimaal van de uitglijders van de concurrentie, waardoor hij de vanuit de achterhoede gestarte Sebastian Vettel en Daniil Kwjat voorbleef.

Op zaterdagmiddag stonden de gezichten bij Ferrari op onweer na weer een gemiste kans om het jubilerende Mercedes te kloppen. Het hele weekend waren de rode bolides bloedsnel, maar nadat beide coureurs in de kwalificatie met een motorstoring te kampen hadden, haalde een zieke Hamilton toch weer de pole binnen, voor Verstappen, een vermoedelijk nog ziekere Bottas en Gasly in de tweede Red Bull. Leclerc moest genoegen nemen met een tiende plek, terwijl Vettel helemaal geen tijd reed en helemaal achteraan startte.

Een dag later heeft het zonnetje plaatsgemaakt voor een dikke pluk bewolking en de daarbij behorende regen. Na vijf opwarmrondes achter de safetycar gaat de met drie ronden ingekorte race dan eindelijk van start. Als de lichten doven, komen de Red Bulls erbarmelijk van hun plaats. Net als in Oostenrijk een maand geleden verliest Verstappen een hoop plaatsen in de aanloop naar de eerste bocht, terwijl teamgenoot Gasly helemaal verzuipt en zich in de middenmoot terugvindt.

Verstappen heeft zich alweer naar de derde plek opgewerkt als Pérez zijn auto in de tweede ronde krachtig tegen de muur tot stilstand zet. Meteen komt de safetycar op de baan en duiken Vettel en Albon vanuit de middenmoot de pits in om hun regenbanden voor intermediates in te wisselen. Hun voorbeeld wordt gauw door zowat iedereen gevolgd. Net als in Monaco hoopt Red Bull te profiteren van de dubbele pitstop bij Mercedes, maar hoewel Bottas een slechte stop heeft, blijft hij Verstappen wel voor. Een unsafe release is er ditmaal voor Ferrari, dat Leclerc in de chaos in de pits pardoes voor de neus van Grosjean op de baan stuurt. Merkwaardig genoeg komen de Italianen er met een geldboete vanaf.

Magnussen is door zijn beslissing om geen banden te wisselen opgerukt naar de tweede plaats, maar na de herstart valt hij al gauw weer ten prooi aan Bottas en Verstappen, die elkaar het leven zuur maken in de openingsfase. Achter hen komen Leclerc en de sterk rijdende Hülkenberg dreigend opzetten. Met z'n vijven hebben ze al gauw een flinke voorsprong op Räikkönen, die door een slechte stop ver was teruggevallen.

Op de verraderlijk gladde baan permitteert Leclerc zijn eerste foutje van de middag als hij in de laatste bocht even met een wiel over de kletsnatte uitloopstrook rijdt en flink dwars gaat. Het kost hem wat tijd, tijd die hij even daarna weer goed kan maken als hij tijdens een virtuele safetycarfase zijn intermediates laat vervangen. Terwijl de marshalls Ricciardo's gestrande Renault wegtakelen, haalt de Monegask samen met Hülkenberg een nieuw setje banden. Op zijn nieuwe intermediates rijdt hij aanvankelijk hard naar Bottas en Verstappen toe, om daarna weer op een paar seconden achterstand te blijven hangen.

De baan is inmiddels behoorlijk opgedroogd en kort nadat Sainz in de laatste bocht van de baan vliegt en ver terugvalt, laat Magnussen als eerste coureur droogweerbanden monteren. Zijn rondetijden zien er goed uit, waardoor Vettel, die na een sterke openingsronde nauwelijks verder naar voren was gekomen, hetzelfde doet. Vervolgens komt Verstappen naar de pits. Om de een of andere reden krijgt hij een setje mediums mee, die in de koele omstandigheden maar niet op temperatuur komen, waardoor hij een mooie 360-gradenspin maakt. Mercedes reageert door Bottas een ronde later binnen te halen en hem eveneens mediums mee te geven. Hij blijft Verstappen voor.

Even later wordt het nog erger voor Red Bull als Norris stilvalt en de virtuele safetycar opnieuw uitrukt, waardoor Leclerc droogweerbanden kan halen zonder zijn tweede plek te verliezen. Even later is zijn geluk op als hij zich opnieuw in de laatste bocht verslikt en hulpeloos over de spekgladde uitloopstrook als een Vettel tegen de muur knalt. De safetycar komt opnieuw de baan op.

Ook op gereduceerde snelheid blijkt de baan verraderlijk, wat Hamilton tot zijn schade moet ondervinden als hij zijn witte neus in de laatste bocht aan puin rijdt. Hij keert direct terug naar de pits, waar zijn team hem totaal niet verwacht, zodat zijn reparatiestop volkomen in het water valt. Pas na bijna een minuut kan de Mercedes met startnummer 44 met een nieuwe neus en een nieuw setje intermediates de pits verlaten. Desondanks ligt hij ondanks het oponthoud nog vijfde.

Inmiddels is bijna iedereen terug naar intermediates gewisseld. Bottas is een zeldzame uitzondering. Wanneer hij eindelijk zijn banden laat verwisselen, valt hij terug tot de derde plaats achter Verstappen en Hülkenberg. Bij de herstart slaat Verstappen meteen een gat naar de Duitse Renault-coureur, die Bottas lang achter zich kan houden. Wanneer de Fin er eindelijk langs is, volgt Hamilton vrijwel meteen daarna ook. Hülkenbergs podiumkansen worden even later gereduceerd tot nul als hij zich eveneens in de laatste bocht verslikt en met blokkerende wielen tegen de muur tot stilstand komt.

Door het ongeluk rukt de safetycar opnieuw uit. Red Bull haalt Verstappen meteen naar de pits voor een nieuw setje intermediates. Hij blijft het Mercedes-duo voor. Bij de herstart loopt hij meteen weer hard weg bij Bottas, die op zijn beurt bij Hamilton wegrijdt. De wereldkampioen wordt aangevallen door Albon, die jammerlijk aan het kortste eind trekt en meteen heel veel plaatsen verliest. In de achterhoede zijn Kwjat en Magnussen inmiddels overgestapt naar droogweerbanden. Ditmaal is het de juiste keus, waardoor iedereen meteen naar de pits gaat om slicks om te leggen.

Waar Verstappen na zijn stop de leiding behoudt, weet Kwjat naar de tweede plek op te rukken, voor de eveneens verrassende Stroll. Hamilton volgt het omgekeerde traject: dankzij een tijdstraf van vijf seconden (die hij had gekregen omdat hij de pits aan de verkeerde kant van het paaltje was binnengereden) vindt hij zichzelf op de twaalfde plaats terug. Om het nog erger te maken vliegt hij even later in de eerste bocht in volle vaart van de baan. Wonder boven wonder houdt hij zijn bolide uit de muur, waardoor hij de rijdende Williams-chicanes weer voor zich uit kan jagen. In de pits kan Mercedes-teambaas Toto Wolff het niet meer aanzien.

Een paar ronden later wordt het voor Mercedes nog een graadje erger als Bottas op hetzelfde punt als Hamilton in de rondte gaat als hij Stroll op zit te jagen. De Fin weet zijn wagen niet uit de muur te houden, waardoor hij aan het imposante lijstje uitvallers wordt toegevoegd. Uit frustratie slaat Toto Wolff zijn bureau zowat in tweeën.

Na een korte neutralisatie wordt het veld vier ronden voor het eind voor de laatste keer losgelaten. Verstappen rijdt meteen weg bij Kwjat en wint onbedreigd, terwijl Vettel zich nog van de vijfde naar de tweede plek opwerkt. Daarmee revancheerde de Duitser zich voor vorig jaar, toen hij vanuit leidende positie van de baan glibberde. Ook kersverse vader Kwjat kon breeduit lachen na zijn eerste Toro Rosso-podium.

Net buiten het podium eindigden Stroll en Sainz, terwijl Albon in de slotfase nog een beuk van Gasly overleefde en zesde werd. Een prima resultaat voor Toro Rosso derhalve, dat naar de vijfde plek in het constructeurskampioenschap oprukte. De overige punten waren er voor de B-teams van Ferrari. Räikkönen en Giovinazzi pakten punten voor Alfa Romeo, terwijl Grosjean en Magnussen de laatste puntjes voor het geplaagde team van Haas binnenhaalden. Buiten de punten eindigden Hamilton en de Williams' van Kubica en Russell, terwijl Gasly nog als veertiende en laatste werd geklasseerd.

Door het nulresultaat van Mercedes veranderde er in het kampioenschap weinig, behalve dat Verstappen dankzij de overwinning en snelste raceronde zijn derde plaats in het kampioenschap verstevigde en 26 punten op de koplopers inliep, waardoor hij nog maar 22 punten achter Bottas in het kampioenschap staat. Wanneer de weergoden hem volgende week gunstig gezind zijn, kan hij in Hongarije eventueel al een gooi doen naar de tweede plek in het kampioenschap.

Naschrift:
De Alfa Romeo's van Räikkönen en Giovinazzi kregen een tijdstraf van een halve minuut opgelegd omdat ze een soort illegale tractiecontrole hadden ingebouwd, zodat Hamilton en Kubica nog in de punten reden, waardoor Hamilton zowaar twee puntjes op Bottas uitliep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten