Header

Header

vrijdag 16 augustus 2019

Het tussenrapport

12 gehad, 9 te gaan: het Formule 1-seizoen is alweer over de helft. Vanwege de herfstvakantie zomerstop is dat een mooi moment om op de eerste seizoenshelft terug te blikken. Wie waren er goed en wie zeker niet?

44 Lewis Hamilton - 1e met 250 punten
34 is hij alweer, maar hij lijkt alleen maar beter te worden. Vooral in de races maakt hij een messcherpe indruk, wat hem in Bahrein en Canada aan een onverwachte zege hielp, terwijl goed bandenmanagement hem in Engeland en Hongarije een zege opleverde. Met 8 zeges en een voorsprong van 62 WK-punten gaat hij heerlijk de tweede seizoenshelft in.
9

Hamilton - Bottas: 7-5 in kwalificatie, 9-3 (8-3) in races, Hamilton 0,9 plaatsen voor Bottas*

77 Valtteri Bottas - 2e met 188 punten
Hij begon nog goed aan het seizoen met een eclatante overwinning in Australië, maar na zijn zege in Bakoe heeft hij weinig meer in de melk te brokkelen gehad. Zijn klapper in Duitsland en zijn pechrace in Hongarije konden op geen slechter moment komen. De roep om Esteban Ocon het tweede Mercedes-zitje te geven wordt steeds luider, want zelfs in topvorm is Bottas geen partij voor Hamilton.
6

Mercedes - 1e met 438 punten
In de wintertests zag het er nog niet zo goed uit, maar toen het echt ergens om ging, waren de grijze bolides niet te houden. Indrukwekkend is dat het Mercedes-chassis dit jaar ook echt goed is, zodat er zelfs op de traditioneel zwakke circuits als Monaco en Hongarije gewonnen werd. Zoals een echte kampioen betaamt, werden ook races gewonnen die ze niet hadden moeten winnen. Afgezien van Duitsland liet Mercedes op operationeel gebied weinig steken vallen.
9

5 Sebastian Vettel - 4e met 156 punten
De uitglijders in de tweede helft van 2018 hebben hem ook dit jaar nog lange tijd achtervolgd, want wat was Vettel zwak in het begin van het seizoen. In werkelijk waar elk duel met Verstappen of Hamilton liet hij zich de kaas van het brood vreten, waarbij de uitglijders in Bahrein en Canada hem de zege kostten. Vooral de nederlaag in Canada kwam hard aan, want daarna reed hij een aantal races als een toerist rond. Desondanks staat hij nog voor Leclerc in het kampioenschap.
6

Vettel - Leclerc: 6-5 in kwalificatie, 8-4 (6-4) in races, Vettel 0,6 plaatsen voor Leclerc

16 Charles Leclerc - 5e met 132 punten
De troostende woorden van de concurrentie na zijn verloren zege in Bahrein waren welgemeend, want och, wat was Leclerc daar dominant. Niemand twijfelde eraan dat hij spoedig een race zou winnen, maar vier maanden later is dat nog niet gebeurd. Een toch niet zo snelle auto, dubieuze teamorders, maar ook een aantal lelijke uitglijders van hemzelf hebben ervoor gezorgd dat het bij twee polepositions en een handvol podiumplaatsen is gebleven.
6

Ferrari - 2e met 288 punten
Wat zag de wereld er toch mooi uit tijdens de wintertests en wat ontwaakten de Italianen in Australië bruut uit hun winterslaap toen de rode bolides in de race op een minuut achterstand werden gezet. In Bahrein leek Ferrari het lek boven te hebben, totdat een motorprobleem Leclerc van de zege beroofde, maar daarna was het weer een hele tijd niets. In de eerste seizoenshelft viel Ferrari vooral op door de vele omslachtig uitgevoerde teamorders en de kansen voor open doel die ze bleven missen (zoals Canada en Oostenrijk). Een herhaling van 2016 dreigt.
5

33 Max Verstappen - 3e met 181 punten
Hij verkeert al tijden in bloedvorm en werkte een nagenoeg perfecte eerste seizoenshelft af. Pakte in Australië meteen al het eerste Honda-podium sinds 2008 en in Oostenrijk de eerste Honda-zege sinds 2006. Door de aanhoudende goede resultaten ontpopt hij zich steeds meer als de uitdager van Hamilton en dat was nodig ook, omdat Bottas en Vettel de vijfvoudig wereldkampioen geen strobreed in de weg leggen. Hamilton heeft eindelijk zijn gelijke gevonden.
9

Verstappen - Gasly: 11-1 in kwalificatie, 11-1 (10-1) in races, Verstappen 3,8 plaatsen voor Gasly

10 Pierre Gasly - 6e met 63 punten
Na twaalf races zit het avontuur bij Red Bull er alweer op voor de sympathieke Fransman en helaas is dat niet meer dan terecht. Zowel in de kwalificatie als in de race kwam hij veel tekort op Verstappen. Waar de Nederlander vaak om het podium vocht, mocht Gasly vaak al blij zijn dat hij punten pakte. Zijn beste resultaat was een vierde plaats, net als vorig jaar met Toro Rosso, wat betekent dat zijn degradatie geen degradatie hoeft te betekenen.
4

Red Bull-Honda - 3e met 244 punten
De overstap naar Honda is veel voorspoediger gegaan dan velen hadden gedacht. De Japanse krachtbronnen hebben de mat paarse bolides al naar twee zeges opgestuwd en daarmee is 2019 voor Red Bull al een succes te noemen. Het team wil meer en gezien de stap die ze de afgelopen races hebben gezet, lijkt dat er ook in te zitten. Het enige minpuntje was het volkomen geflopte optreden van Gasly, wat aangeeft dat de talentenpoel van Red Bull nu echt is opgedroogd.
8

55 Carlos Sainz - 7e met 58 punten
Sinds het vertrek van Verstappen bij Toro Rosso heeft Sainz zich ontpopt tot een sluwe rijder met een neusje voor de goal. Wanneer er een goed resultaat mogelijk is, pakt Sainz die kans doorgaans met beide handen aan. Een mooi voorbeeld was het Duitse waterballet, waar hij een aantal bandenwissels uitspaarde, waardoor hij zich van een eerdere uitglijder kon herstellen. De enige gemiste kans was Bahrein, waar hij door een botsing met Verstappen kansloos werd.
8

Sainz - Norris: 4-8 in kwalificatie, 9-3 (6-2) in races, Sainz 1,9 plaatsen voor Norris

4 Lando Norris - 10e met 24 punten
Met een tiende plek doet Norris het zeker niet slecht in zijn debuutjaar, maar met een beetje minder pech had het nog veel mooier kunnen zijn! Een kapotte stuurbekrachtiging in Frankrijk, pech met de safetycar in Engeland, een uitvalbeurt in Duitsland en een volkomen verprutste pitstop in Hongarije zijn zomaar wat voorbeelden van races waarin hij buiten zijn schuld veel punten verspeelde, zodat hij vooralsnog ver achter Sainz in het kampioenschap staat.
7

McLaren-Renault - 4e met 82 punten
Het heeft even geduurd, maar in het tweede jaar met Renault is McLaren weer terug op het niveau waar het in 2014, toen nog met Mercedes, presteerde. Dat is een hele prestatie te noemen na het mislukte huwelijk met Honda. Met 82 WK-punten zit McLaren momenteel in het niemandsland tussen de kop en de staart: Red Bull heeft drie keer zo veel punten, Toro Rosso net iets meer dan de helft. Knap is dat McLaren het fabrieksteam van Renault nadrukkelijk de baas is.
8

26 Daniil Kwjat - 9e met 27 punten
Eind 2017 leek zijn carrière op een dood spoor te zitten toen hij zijn plek bij Toro Rosso verloor, maar nu is hij weer terug. Zijn derde stint bij het B-team van Red Bull verloopt niet verkeerd: hij scoorde in de helft van de races punten en in Duitsland mocht hij dankzij een slimme bandengok zelfs het podium beklimmen. Het zal hem dan ook pijn hebben gedaan dat niet hij, maar Albon de plek van Gasly inneemt.
7

Kwjat - Albon: 6-5 in kwalificatie, 7-5 (6-3) in races, Kwjat 1,9 plaatsen voor Albon

23 Alexander Albon - 15e met 16 punten
Als een routinier reed hij op de verraderlijk gladde baan in Duitsland, ondanks dat hij nog nooit in de regen had gereden. Doordat zijn laatste pitstop net een ronde te laat was, eindigde hij slechts als zesde, achter Kwjat. Dat ene resultaat is het voornaamste verschil tussen beide rijders, die zowel in de kwalificatie als in de race aan elkaar gewaagd zijn. De komende drie en een halve maand mag Albon laten zien dat hij echt een hele grote kan worden.
7

Toro Rosso-Honda - 5e met 43 punten
Dankzij twee foutloze coureurs en een dappere bandengok haalde het voormalige team van Minardi in Duitsland in een klap ruim de helft van het puntentotaal binnen. De andere grote klap was Monaco, waar eveneens een slimme strategische zet een hoop punten opleverde. Desondanks werden er ook in de andere races geregeld punten geschraapt in de drukke middenmoot, waardoor Toro Rosso vooralsnog keurig vijfde staat.
8

3 Daniel Ricciardo - 11e met 22 punten
Die eeuwige grijns is al bijna van zijn gezicht verdwenen na een werkelijk waar erbarmelijke eerste seizoenshelft, waarin hij in slechts vier van de twaalf races punten heeft gescoord. Echt een perfect seizoen heeft de Australiër niet gehad: in zijn thuisrace reed hij wat sullig zijn voorvleugel kapot bij de start, terwijl hij in Frankrijk op de bon geslingerd werd omdat hij alle regels aan zijn laars lapte, maar verder komen zijn matige prestaties toch vooral op het conto van zijn zwart-gele bolide.
7

Ricciardo - Hülkenberg: 8-4 in kwalificatie, 6-4 (5-3) in races, Ricciardo 0,7 plaatsen voor Hülkenberg

27 Nico Hülkenberg - 14e met 17 punten
Die uitglijder in Duitsland was net wat hij niet kon gebruiken. De timing was ook nog eens allerbelabberdst, omdat er veel kapers op de kust zijn voor het tweede Renault-zitje. Door die ene blunder na verder formidabel gereden race kan zijn eerste seizoenshelft nu als matig in plaats van goed gekenschetst worden en dat is jammer, omdat Hülkenberg zich ten opzichte van Ricciardo met name in de races goed liet zien.
6

Renault - 6e met 39 punten
Na een heleboel zware jaren heeft Renault nu eindelijk een goede motor. Volgens de Fransen zelf dan. Inderdaad gaan de zwart-gele bolides op de snellere circuits als de brandweer, wat goed uitkomt, omdat de Renault-motoren vaak spectaculair in rook opgaan. Op de bochtigere circuits laten de prestaties daarentegen flink te wensen over. Dat is goed aan de stand te zien, want met 39 WK-punten heeft Renault nog niet de helft van wat ze vorig jaar rond deze tijd van het jaar hadden, wat niet anders dan een afgang genoemd kan worden.
4

7 Kimi Räikkönen - 8e met 31 punten
Met zijn 39 jaar is hij de veteraan van het spul, maar in de nadagen van zijn carrière blijkt Räikkönen nog een zeer bruikbare coureur. Hoewel hij het af en toe in de kwalificatie laat liggen, zijn zijn races doorgaans van een hoog niveau. Goed bandenmanagement in combinatie met goed uitgevoerde inhaalacties hebben hem dit seizoen al acht keer in de punten doen eindigen.
8

Räikkönen - Giovinazzi: 8-4 in kwalificatie, 11-1 (10-1) in races, Räikkönen 4,4 plaatsen voor Giovinazzi

99 Antonio Giovinazzi - 18e met 1 punt
Na in 2017 een goede en slechte indruk achter te hebben gelaten als invaller van de geblesseerde Pascal Wehrlein, kreeg Giovinazzi dit jaar dan een vaste aanstelling bij Alfa Romeo. Vooralsnog is het seizoen voor de Italiaan een aaneenschakeling van dieptepunten. Zowel in Monaco als in Hongarije finishte hij achter een Williams, terwijl hij in Spanje door een volkomen kansloze strategie eveneens met de cyaan-witte bolides zat te vechten. Door een ongelukkige tijdstraf in Duitsland heeft hij momenteel net zo veel punten als Kubica.
3

Alfa Romeo-Ferrari - 7e met 32 punten
Supertalent Leclerc eruit, ex-wereldkampioen Räikkönen erin: het voormalige team van Sauber is er niet minder op geworden. Dankzij een goede racepace blazen de wit-rode bolides goed in de brede middenmoot mee, of althans, de bolide met startnummer 7 dan. De andere Alfa rijdt vooral voor spek en bonen mee en daar zijn de soms volkomen absurde strategieën debet aan. Met een iets betere tweede rijder en zonder de wat dubieuze tijdstraf in Duitsland had Alfa vijfde bij de constructeurs kunnen staan.
7

18 Lance Stroll - 12e met 18 punten
Een geslaagde bandengok heeft Strolls eerste seizoenshelft gered. Net als in eerdere jaren bakte de Canadees er op zaterdag niets van. Steevast kwalificeerde hij zich achter teammaat Pérez, wat vaak betekende dat hij ergens in de buurt van de Williams' stond. In de races ging het beter. Met name in Canada ging hij los, maar ook in Australië was hij op dreef. Het leeuwendeel van zijn punten behaalde hij echter in Duitsland, een resultaat dat volkomen uit de lucht kwam vallen.
6

Stroll - Pérez: 0-12 in kwalificatie, 4-8 (3-7) in races, Stroll 1,2 plaatsen voor Pérez

11 Sergio Pérez - 16e met 13 punten
Na twee jaar nipt van Esteban Ocon te hebben gewonnen, is Pérez opvallend genoeg op achterstand gezet door Lance Stroll. Dat was volledig te danken aan de verregende Grand Prix van Duitsland. Waar Pérez zijn bolide al na anderhalve ronde in de muur gooide, scoorde Stroll met een vierde plaats 12 punten. 12 punten die in een Racing Point moeilijk zijn in te lopen, zeker voor een coureur die al sinds eind april niet meer in de punten is geëindigd.
6

Racing Point-Mercedes - 8e met 31 punten
Twee jaar geleden leken de bomen nog de hemel in te groeien voor het toenmalige team van Force India, maar na een ternauwernood afgewend faillissement ziet de wereld er weer heel anders uit voor het team van Racing Point. Toch begon het seizoen nog redelijk goed met vier puntenfinishes op rij, maar daarna is de klad erin gekomen. De vierde plaats van Stroll in Duitsland was een lichtpuntje in een seizoen dat als een nachtkaars uit lijkt te gaan.
5

20 Kevin Magnussen - 13e met 18 punten
Het is hollen of stilstaan met Magnussen. Als de auto werkt, haalt de Deen doorgaans het maximale resultaat binnen, zoals in Australië en Spanje. Helaas zijn er vooralsnog veel meer weekenden geweest waarin de Haas niet werkte en in die races werd Magnussen links en rechts door het halve veld voorbijgereden.
7

Magnussen - Grosjean: 7-5 in kwalificatie, 6-5 (1-5) in races. Magnussen 1,6 plaatsen voor Grosjean

8 Romain Grosjean - 17e met 8 punten
Lijkt vooralsnog de constantere van de twee Haas-coureurs te zijn, wat vooral betekent dat zijn pieken minder hoog zijn. Waar Grosjean doorgaans als voorste Haas aan de finish kwam, scoorde Magnussen in de drie keer waarin hij aan de finish kwam ruim twee keer zo veel punten als Grosjean, die ook nog eens het leeuwendeel van de materiaalpech leek te hebben.
6

Haas-Ferrari - 9e met 26 punten
Haas is net als Renault en Racing Point de verliezer van dit jaar. Geen enkel ander team lijkt zo te worstelen met de dunnere banden die Pirelli voor dit jaar heeft gemaakt. Het leidde vaak tot tragikomische taferelen, waarin de zwart-gouden bolides in de race binnen de kortste keren hun goede uitgangsposities hadden verspeeld, waarna ze de Williams' in de achterhoede konden gaan vergezellen. Na de vijfde plek van vorig jaar is dat toch wel weer andere koek.
4

88 Robert Kubica - 19e met 1 punt
De vraag of Kubica 8 jaar na zijn afgrijselijke Rally-ongeval nog net zo goed is als vroeger kan overduidelijk met een nee beantwoord worden. Geen enkele keer was hij in staat teamgenoot Russell in de kwalificatie te kloppen. In de races ging het nauwelijks beter. Alleen in Frankrijk (toen Russell zijn voorvleugel beschadigde) en in Duitsland kwam hij als voorste Williams over de streep. Door de tijdstraf van de Alfa's leverde het hem zowaar een punt op.
4

Kubica - Russell: 0-12 in kwalificatie, 2-10 (2-10) in races. Kubica en Russell finishen gemiddeld op dezelfde positie

63 George Russell - 20e met een elfde plek
Dan ben je als veelbelovend talent kampioen in de Formule 2 geworden en denk je dat de wereld aan je voeten ligt... en dan teken je bij het team van Williams. Waar Formule 2-rivalen Norris en Albon zich iedere race kunnen bewijzen, moet nota bene de kampioen zich tevredenstellen met het verslaan van zijn kreupele Poolse teamgenoot, hopend dat iemand hem uit zijn lijden komt verlossen.
7

Williams-Mercedes - 10e met 1 punt
Wie na vorig jaar dacht dat het echt niet meer slechter kon... Het kon dus echt nog slechter. Het enige positieve aan het seizoen is dat Paddy Lowe de auto van volgend jaar niet meer kan verprutsen, zodat Williams misschien weer langzaam de weg naar boven in kan slaan. Een paar goede strategen inhuren zal dan ook geen overbodige luxe zijn.
2

* Gebaseerd op een continu puntensysteem, waarbij iedere positie een factor f meer waard is dan de volgende. Voor f = 2 betekent dit bijvoorbeeld dat een coureur die in dit systeem tweemaal zo veel punten scoort als zijn teamgenoot, dat hij omgerekend één plaats hoger eindigt dan zijn teamgenoot. Scoort hij 4 (2²) keer zo veel punten, dan betekent dat dat hij gemiddeld twee plaatsen hoger eindigt, enz. In dit model is de vijfdemachtswortel van 10 voor f gebruikt.

woensdag 7 augustus 2019

Hongarije: Mercedes' en Hamiltons masterclass

Op de bochtige Hungaroring waren Max Verstappen en Lewis Hamilton een klasse apart. Waar de Red Bull-coureur bijna de hele race aanvoerde, ging de vijfvoudig wereldkampioen er uiteindelijk toch met de zege vandoor dankzij een gedurfde strategie. Was het een tactische meesterzet, of had Red Bull het slimmer kunnen spelen?

Hamiltons succes met een afwijkende strategie werd al gauw vergeleken met Michael Schumachers briljante zege op hetzelfde circuit in 1998. Destijds zat hij gevangen achter beide McLarens en had hij een enorme voorsprong op de rest van het veld, waardoor Ross Brawn halverwege de race besloot Schumachers strategie aan te passen. McLaren deed vervolgens alles fout wat ze maar fout konden doen, waardoor Schumacher genoeg voorsprong kon nemen om zijn extra stop te maken, zodat hij de race won.

De toon van de race werd al bij de start gezet, waar Bottas wat ongelukkig aan het kortste eind trok bij de schermutselingen en Gasly zijn gebruikelijke zelf was, waarna de overgebleven Red Bull en Mercedes in een moordend tempo bij de twee Ferrari's wegreden. Hoewel Verstappens eerste bandenset al snel minder werd, bleef hij op de rode bolides uitlopen, zodat hij bij zijn bandenwissel in de 25e ronde alleen zijn plek aan de opdringerige Hamilton verloor.

Verstappen deed het na zijn stop rustig aan, maar omdat Hamiltons banden ondertussen ook flink versleten waren, liep hij geen risico om geovercut te worden. Sterker nog: na een trage stop lag Hamilton ineens zes seconden achter. Waar Verstappen na zijn stop lange tijd hoge 1:21'ers en lage 1:22'ers neerzette, reed Hamilton in de 1:19's, waardoor hij het gat heel gauw gedicht had. Verstappen gooide het tempo weer wat omhoog toen Hamilton aan zijn staart zat, om na een aanval te hebben afgeslagen pas weer echt tempo te maken. Hamilton had zijn kans om de Red Bull te verslaan gemist, zo leek het.

Mercedes-strateeg James dacht er anders over en haalde Hamilton in de 48e ronde opnieuw naar de pits. Omdat Hamilton geen plekken verloor, was het niet echt een gok te noemen. De vraag was alleen of Hamilton op nieuwe banden het gat naar Verstappen dicht kon rijden en of hij dan ook nog snel genoeg zou zijn om de Red Bull in te halen. Aanvankelijk knabbelde Hamilton maar weinig van zijn achterstand af, maar waar Hamilton zijn tempo nog kon opvoeren, gaven Verstappens banden in de slotfase de geest, waardoor Hamilton hem alsnog makkelijk kon inrekenen. De onderstaande grafiek laat de voor brandstoflast gecorrigeerde rondetijden van Verstappen en Hamilton zien.

Rondetijden van Verstappen (paars) en Hamilton (grijs), gecorrigeerd voor brandstof en de gemodelleerde rondetijden (stippellijnen).

Te zien is dat Hamilton in de slotfase op nieuwe banden een stuk sneller is dan Verstappen en dat Verstappens rondetijden in de slotfase door het dak gingen. Achteraf beweerde Helmut Marko dat de bandenslijtage hoger was dan voorzien en dat ze hadden gedacht dat de harde band zonder problemen 45 ronden af kon leggen.

Ook zonder de extra bandenslijtage zou het voor Verstappen lastig zijn geweest om Hamilton achter zich te houden. Na afloop werden vanuit verschillende hoeken theorieën aangedragen hoe Red Bull de race had kunnen winnen, maar veel kans van slagen hadden ze niet.

1) Hij had een ronde na Hamilton moeten stoppen
Hamilton had een goede stop en een snelle outlap, waardoor hij Verstappen dan had geündercut.
2) Hij had eerder dan Hamilton een tweede stop moeten maken
In dat geval was Hamilton doorgereden. Hamilton was sneller in de race, zijn banden waren nieuwer en hij had minder last van bandenslijtage, dus lijkt de kans klein dat Verstappen in dat geval het gat dan zelfs maar had dichtgereden.
3) Hij had in de slotfase naar de zachte band moeten overstappen
Als Verstappen tien ronden voor het eind was gestopt, had hij tegen een achterstand van ongeveer tien seconden aangekeken, maar had hij wel nieuwere banden. In de slotfase van de race reed Verstappen op nieuwe banden een lage 1:17, terwijl Hamiltons rondetijden in de ronden daarvoor rond de 1:18,5 lagen (gecorrigeerd voor brandstof ongeveer 1:18,0), dus had Verstappen in theorie zijn achterstand weer in kunnen lopen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Verstappen tien van zulke kwalificatierondjes had kunnen rijden zonder dat de banden kapot zouden gaan.

Mercedes had dus alle gaten goed afgedekt, waardoor Red Bull geen andere keus had dan Verstappen tegen beter weten in op zijn oude banden te laten doorrijden. De kiem van Verstappens nederlaag was waarschijnlijk al eerder in de race gelegd. We gaan terug naar 24 juli 2016, eveneens op de Hungaroring. "Ik rijd als een oma!", klaagde op de vierde plek liggende Verstappen toen over het lage tempo in de openingsfase van de race. Op het moment dat Hamilton het tempo opvoerde, was Verstappen overigens gezien. Na een stevig gevecht met Räikkönen eindigde hij als vijfde, terwijl Hamilton zonder problemen de race won.

Afgelopen weekend had Verstappen de kans om Hamilton terug te pakken door in het begin van de race het tempo wat te drukken. Het voordeel daarvan was dat hij dan zijn banden wat had ontzien, zodat hij langer op zijn eerste bandenset door kon en later in de race minder kwetsbaar zou zijn geweest. De marges waren zo fijn dat een paar rondjes daarbij al het verschil tussen verliezen en winnen hadden kunnen maken. De kronkelige Hungaroring leent zich bovendien perfect voor dergelijke vertragingstactieken, omdat er moeilijk kan worden ingehaald.

Bandenstrategie per coureur. Rood: zachte band, geel: medium, wit: hard.

Verstappen was niet de enige coureur die in de slotfase stilviel. Ook Leclerc, Pérez en Kwjat vielen in de slotfase flink terug omdat hun banden volkomen op waren. Wat ze met elkaar gemeen hadden, was dat ze allemaal op de harde band in de problemen kwamen. Toch wisten de meeste coureurs hun banden wel redelijk in leven te houden, mogelijk ook omdat het tempo in de middenveld niet al te hoog lag: de op de vijfde plek gefinishte Sainz werd al op een ronde en bijna een halve minuut achterstand gezet.

Doordat de snelheidsverschillen enorm waren, viel het veld al gauw in groepjes uiteen. Binnen de vijf groepjes (Verstappen/Hamilton, de Ferrari's, Sainz t/m Norris, Pérez/Albon t/m Ricciardo/Kwjat en Russell t/m Kubica) waren de nodige gevechten te bewonderen. In de openingsfase probeerden Ricciardo en Bottas zich door het veld te werken en in de slotfase zorgden verschillen in bandenslijtage voor de gevechten, waardoor er altijd wel wat op de baan gebeurde, zoals op de rondetabel is te zien:

Rondetabel van de race.
Hieronder een korte samenvatting van de race per coureur:

Mercedes
1. Hamilton -
8. Bottas +0,75

Vorig jaar op de Red Bull Ring moest hij nog zijn excuses over de boordradio maken, maar nu was hij de gevierde man: James Vowles beleefde zijn finest moment toen Hamiltons strategie hem de zege opleverde. Achteraf gezien had Hamilton de race wellicht ook zonder die extra stop kunnen winnen, aangezien Verstappens banden in de slotfase de geest gaven, maar mogelijkerwijs had Hamilton dan niet genoeg snelheidsvoordeel gehad om ervan te profiteren. Wat echter het meeste aan Hamiltons race opviel was zijn snelheid. Ondanks dat hij lange tijd op de bumper van Verstappen zat, wist hij de Ferrari's op ruim een minuut achterstand te zetten. Een fantastische manier om de zomerstop in te gaan. Dat kan overigens niet gezegd worden van Bottas, die bij de start op de verkeerde momenten agressief was en dankzij een portie pech (waarom was Leclerc niet eens under investigation voor die beuk in bocht 4?) ver terugviel, waarna hij er niet meer in het stuk voorkwam.

Red Bull-Honda
2. Verstappen +0,20
6. Gasly +1,52

Teleurgesteld was Verstappen niet dat hij na eerdere overwinningen op de Red Bull Ring en de Hockenheimring niet de Lord of the Rings werd. Ergens viel dat wel te begrijpen, want hij liet met de Red Bull dingen zien waar teamgenoot Gasly niet eens meer van durft te dromen. De Fransman verzoop bij de start en wist alleen door Bottas' pech en een goede pitstop weer op zijn uitgangspositie te eindigen. Daarmee presteerde hij net zo goed als vorig jaar, al reed hij toen nog in een Toro Rosso. Misschien dat iemand hem moet vertellen dat hij nu in een Red Bull zit?

Ferrari
3. Vettel +1,00
4. Leclerc +1,04

De opluchting zal groot zijn geweest bij Vettel dat hij Leclerc in de slotfase nog wist te kloppen, maar dat hij op zo'n ongelooflijke achterstand werd gereden, zal hem wel pijn hebben gedaan, ook omdat het gat in de kwalificatie maar enkele tienden was. In de race waren de coureurs overigens weer erg goed aan elkaar gewaagd. Ondanks dat ze op verschillende strategieën zaten, eindigden ze vlak achter elkaar. Na afloop was Leclerc niet helemaal tevreden, omdat hij zijn banden te veel had afgebeuld in de race, waardoor hij op de harde band uiteindelijk geen verweer meer had tegen zijn teammaat, die de zachte band goed in leven had gehouden.

McLaren-Renault
5. Sainz +1,57
9. Norris +1,62

McLaren is altijd sterk geweest op de Hungaroring en dit jaar was geen uitzondering. Waar Sainz vrijwel de hele race vijfde lag, viel Norris door een verprutste pitstop terug naar de negende plaats. In ieder geval verstevigde het team dat in 1998 voor het laatst de constructeurstitel won de vierde plaats in het kampioenschap. Minder positief was dat de oranje bolides in de race ruim anderhalve seconde tekortkwamen op de kop.

Alfa Romeo-Ferrari
7. Räikkönen +1,48
18. Giovinazzi +2,90

Met een puike zevende plaats was Räikkönen de positieve verrassing van de race. De bijna 40-jarige Fin finishte knap als zevende tussen Gasly en Bottas in. Het had zelfs een zesde plek kunnen zijn als hij niet door Gasly was geündercut. Teamgenoot Giovinazzi was de negatieve verrassing van de race. De Italiaan rookte zijn eerste bandenset in hoog tempo op, waardoor hij alsmaar verder terugviel en nog achter Russell eindigde.

Toro Rosso-Honda
10. Albon +1,86
15. Kwjat +2,08

Na afloop baalde Kwjat als een stekker nadat hij in de slotfase ver was teruggevallen, terwijl teammaat Albon juist beslag legde op het laatste punt. Volgens de Rus kwam dat omdat door de strategie. Kort nadat hij zijn teammaat had ingehaald, werd Kwjat naar de pits geroepen, waardoor hij een lange stint op de harde band moest rijden. Albon stopte later en had daardoor nog rubber over in de slotfase. Daarmee was de situatie precies omgekeerd aan die in Engeland, toen Albon in de slotfase ver terugviel. Interessant genoeg gingen de Toro Rosso's in de openingsfase erg goed op de mediums en hadden ze het zwaarder op de harde band, al was dat dus vooral bij Kwjat het geval.

Racing Point-Mercedes
11. Pérez +1,95
17. Stroll +2,98

Een goed weekend voor Pérez, die na een goede start lange tijd uitzicht had op punten. Door zijn vroege stop moest hij in de slotfase alle zeilen bijzetten om zijn verder waardeloze elfde plaats te verdedigen. Ondertussen ging Stroll in een week tijd van hero naar zero. Na een matige start kwam hij gevangen te zitten achter Russell. Ondanks dat hij in de slotfase nog een derde setje banden over de baan ging uitsmeren, kwam hij de Williams niet meer voorbij.

Renault
12. Hülkenberg +2,30
14. Ricciardo +1,78

De frustratie blijft maar toenemen bij de Fransen. Waar Ricciardo door een motorwissel achteraan moest starten, schoot Hülkenbergs auto in een veilige modus, waardoor hij traag was en ten opzichte van zijn toch al niet briljante elfde startplaats zelfs nog een plek moest inleveren. Ricciardo begon als enige coureur op de harde band en reed een gedegen inhaalrace, maar verder dan een veertiende plek kwam hij niet.

Haas-Ferrari
13. Magnussen +2,14
- Grosjean +2,61

Haas doet dit seizoen eigenlijk niet meer mee. In de kwalificatie zijn de Amerikaanse bolides niet zo slecht, maar in de race wel. Grosjean hield in de openingsfase het halve veld op, werd toen naar de pits gehaald en kwam daarna ook niet meer op gang. Nadat hij door zowat het halve veld was geovercut, gaf hij maar op, klagend over een onmogelijke strategie. Heel wat positiever verliep Magnussens race. De Deen wist door agressief te verdedigen inhaalkampioen Ricciardo voor te blijven, zodat hij dertiende werd. Met die succesjes moet Haas het dit jaar dus doen.

Williams-Mercedes
16. Russell +2,83
19. Kubica +3,30

Een sterk weekend van Russell, die als vijftiende aan de race begon en lange tijd met de staart van het middenveld kon vechten. Hoewel hij in de openingsfase geleidelijk aan terugzakte, wist hij Stroll en Giovinazzi knap achter zich te houden. Kubica had vrijwel de hele race lang de rode lantaarn in handen en kende een eenzame race, hoewel hij lange tijd hetzelfde tempo als zijn teammaat reed.

De bevindingen van de race:
- De banden gingen minder lang mee dan voorspeld, met name de harde band
- Red Bull kon niks doen om de strategie van Mercedes te neutraliseren
- Verstappen vergde in de openingsfase te veel van zijn banden
- Ferrari kwam een seconde per ronde tekort in de race
- Verstappen, Räikkönen en Pérez waren meer dan een seconde per ronde sneller dan hun teamgenoten

zondag 4 augustus 2019

Verstappen op zaterdag, Hamilton op zondag

Lewis Hamilton heeft in Hongarije zijn achtste Grand Prix-zege van het seizoen behaald door polesitter Max Verstappen in de slotfase te kloppen. Op grote achterstand finishten de Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc als derde en vierde.

Vaak was hij er al dichtbij, maar steeds kwam hij net een paar honderdsten tekort voor zijn eerste poleposition. Op de bochtige Hungaroring is het wel raak. Hoewel Bottas in de spannende kwalificatie nog akelig dichtbij komt, houdt Verstappen aan de meet 18 duizendsten over, zodat hij zijn eerste pole uit zijn carrière pakt. Hamilton is derde, voor de Ferrari's van Leclerc en Vettel.

Bottas bij de neus genomen
Anders dan vorige week komt de Red Bull met startnummer 33 nu goed voor zijn plaats. Toch zijn de Mercedes iets sneller weg, waardoor ze met zijn drieën naast elkaar op de eerste bocht afstormen. Bottas blokkeert een wiel, waardoor hij Verstappen moet laten gaan en Hamilton op zijn dak krijgt. Bij de volgende bocht blokkeert hij weer een wiel, waarna Hamilton hem buitenom voorbijrijdt. Bottas moet inbinden, verliest momentum en ziet Leclerc er ook nog langs floepen. De Monegask rijdt nogal lomp tegen Bottas aan, waardoor hij de voorvleugel van de Fin beschadigt. Een ronde later gaat Vettel de kreupele Mercedes ook voorbij, waarna Bottas gauw terrein verliest en zich spoedig bij zijn team komt melden voor een nieuwe voorvleugel. Na zijn stop kan hij Kubica's Williams voor zich uit jagen.

De andere Mercedes vergaat het een stuk beter. Hamilton kan Verstappen in de openingsfase prima volgen. Het gat blijft lange tijd rond de twee seconden schommelen, maar als Verstappens banden afbouwen, komt Hamilton wat dichterbij. Wel blijven ze hard bij het Ferrari-duo weglopen. Hoe groot de voorsprong is, blijkt wel als Verstappen na 25 rondjes nieuwe banden haalt en voor de deur bij Leclerc de baan op komt.

Hammertime
Verstappens pitstop brengt Hamilton kortstondig aan de leiding, maar als hij zes ronden later zijn monteurs opzoekt, is zijn achterstand gegroeid naar zes seconden. Het is het sein voor Hamilton om er nog een schepje bovenop te doen en binnen drie ronden heeft hij het gat dichtgereden. Inhalen blijkt op de bochtige Hungaroring een ander verhaal. In de 39e ronde krijgt Hamilton eindelijk een goede kans als Verstappen even door een Renault wordt opgehouden. Verstappen verdedigt zijn koppositie met hand en tand en beslist het duel in zijn voordeel als Hamilton zijn bolide in de snelle vierde bocht niet meer op de baan kan houden. In het vervolg houdt Hamilton zich koest.

Mercedes-strateeg James Vowles heeft zijn telraam er inmiddels bij gepakt. Aan de pitmuur bedenkt hij een list om de taaie Red Bull toch nog te kloppen: hij laat Hamilton nogmaals binnenkomen voor een setje nieuwe banden. De coureur zelf is niet direct overtuigd van de gok, waardoor hij in de slotfase 20 seconden moet goedmaken. Aanvankelijk knabbelt hij ook maar mondjesmaat was van zijn achterstand af, totdat hij ineens zijn tempo verhoogt en de ene snelste ronde na de andere neerzet. Plotseling slinkt het gat met anderhalve seconde per ronde.

Het wordt nog erger voor Verstappen als zijn banden het in de slotfase helemaal opgeven, waardoor Hamilton hem vrij eenvoudig kan passeren en onbedreigd de race wint. Verstappen haalt gelijk een nieuw setje banden, zodat hij als troostprijs het punt voor de snelste raceronde pakt. De Ferrari's wisselen in de slotfase eveneens van positie: op nieuwere banden wast Vettel Leclerc de oren, waardoor hij nog naar het podium mag, ondanks dat hij op ruim een minuut achterstand was gereden.

Sainz weer best of the rest
Op een ronde achterstand kwam Sainz als vijfde aan de meet, voor een volkomen onzichtbare Gasly, die bij de start verzoop en slechts bij de pitstops wat plekken terugwon. Bottas' inhaalrace bracht hem tot aan de staart van Räikkönen. Meer dan een achtste plek werd het niet, waardoor hij zijn achterstand in het kampioenschap zag oplopen tot 62 WK-punten, terwijl zijn voorsprong op Verstappen slonk naar nog maar 7 punten. De laatste punten waren er voor de debutanten Norris en Albon.

Verliezers waren er ook. De Renaults waren nergens en finishten ver buiten de punten. Daarmee deden ze het nog wel iets beter dan het team van Haas, dat Grosjean als enige coureur uit zag vallen. Ook Stroll en Giovinazzi zullen met een rotgevoel de zomerstop ingaan, want zij finishten nog achter de subliem rijdende Russell.

Over vier weken barst het Formule 1-geweld weer los in de Ardennen. Weet Verstappen de spanning in het kampioenschap te vergroten door zijn thuisrace te winnen, of is Hamilton hem dan toch weer te snel of te slim af?

vrijdag 2 augustus 2019

Duitsland: hoe de weergoden voor een grandioos spektakel zorgden

De Grand Prix van Duitsland was een geweldig spektakel, waarin de kaarten steeds maar weer opnieuw werden geschud. Mercedes gaf niet thuis, dus won Max Verstappen het Duitse waterballet maar, voor Sebastian Vettel en de de verrassingen van de middag Daniil Kwjat en Lance Stroll.

Het Formule 1-seizoen is alweer halverwege. In de eerste seizoenshelft had Mercedes volkomen gedomineerd. Ze wonnen de races waarin ze het sterkst waren, maar ook een aantal races waarin ze dat niet waren. Een Hamilton in vorm is bijna niet af te stoppen. In Duitsland kwam er echter zand in de machine en glipte de race ze van het een op het andere moment door de vingers.

Bandenpoker in de openingsfase
Op een nat Hockenheim ging de elfde race van het seizoen van start. Regenen deed het niet meer, waardoor de baan langzaam opdroogde. Nadat Pérez zijn bolide in de tweede ronde in de muur had geparkeerd, dook bijna het hele veld tijdens de neutralisatie de pits in om hun regenbanden (waar ze verplicht op moesten starten) in te wisselen voor intermediates. Daarna werd de baan aanvankelijk snel drooggereden, maar na een ronde op tien stopte de progressie.

De eerste en tweede sector waren redelijk droog, maar de derde sector, het krappe stadiongedeelte, bleef verraderlijk glad. Op de droge gedeeltes sleten de intermediates echter heel snel, waardoor er een situatie ontstond waarin de baan te droog was voor intermediates, maar nog te nat voor droogweerbanden. In de kopgroep grepen Leclerc en Hülkenberg daarom een virtuele neutralisatie aan om een nieuw setje intermediates te halen. Ze hadden er een paar ronden profijt van, want toen was het profiel alweer grotendeels weggesleten.

Achterin besloot Magnussen, die in de openingsfase het langst op regenbanden was blijven rijden, om als eerste naar droogweerbanden over te stappen. Hij kwam vlak achter de kopgroep terug op de baan, maar dan met een ronde achterstand. Door de rondetijden van de Deen te bestuderen, konden de topteams inschatten of de baan al droog genoeg was voor slicks.

Red Bull besloot in de kopgroep af te trappen voor de overstap naar profielloze banden. Ze haalden Verstappen, die achter Bottas gevangen zat, de pits in en gaven hem droogweerbanden mee. Anders dan Magnussen en Vettel voor hem, kreeg Verstappen een setje mediums mee. Het idee was ongetwijfeld dat hij daarmee de race uit zou kunnen rijden als het droog zou blijven, maar het plannetje flopte al gelijk toen Verstappen spinde omdat hij totaal geen temperatuur in zijn banden kreeg. Tot overmaat van ramp ging het vrijwel direct daarna ook weer regenen...

De gevolgde strategieën per coureur. Blauw: regenband, groen: intermediate, rood: slick (zachte band), geel: slick (medium).

Hamilton verprutst race voor Mercedes
De koplopers hadden ondertussen in een reflex ook hun banden gewisseld. Op slicks schoot Leclerc na zijn stop op de verraderlijk gladde baan hulpeloos rechtdoor de muur in. Na afloop liet hij zich kritisch uit over de uitloopstrook, wat niet helemaal terecht was. De uitloopstrook wordt natuurlijk niet drooggereden, dus kun je er maar beter bij uit de buurt blijven. Hamilton vloog op hetzelfde punt eveneens van de baan, waardoor hij zijn voorvleugel molde en dwars de baan overstak om zich bij zijn team te melden voor nieuwe intermediates en een nieuwe neus.

De safetycar was inmiddels het circuit op gekomen en bij Mercedes stond men klaar voor Bottas, wat tot veel chaos leidde toen de andere Mercedes aan kwam rijden. Irvines horrorstop op de Nürburgring in 1999 was er niets bij. Na de reparatiestop lag Hamilton vijfde en had hij een tijdstraf aan de broek gekregen omdat hij de pitstraat op de verkeerde manier binnengereden was. Om het nog leuker te maken zat Bottas nog een ronde langer achter de safetycar gevangen, waardoor hij bij zijn stop terugviel naar de derde plaats.

Het betekende dat Verstappen ineens aan de leiding ging, met Hülkenberg op de tweede plaats voor de Mercedes. De Renault-coureur wist Bottas en Hamilton redelijk lang achter zich te houden, waardoor Verstappen een dusdanige buffer kon opbouwen dat hij tijdens de neutralisatie vanwege Hülkenbergs crash een nieuw setje intermediates kon halen zonder de leiding te verliezen.

De vraag was of Red Bull hem niet gewoon slicks had moeten meegeven, want toen de race werd hervat, doken Magnussen en Stroll achter de safetycar aan de pits in voor een setje profielloze banden. Terwijl de rest van het veld na de herstart met elkaar zat te vechten, profiteerde Stroll optimaal van zijn betere banden (Magnussen spinde of zo), waardoor hij zelfs even aan de leiding ging toen iedereen daarna droogweerbanden haalde, hoewel Verstappen hem direct weer inhaalde. Het had wel iets weg van hoe Nelsinho Piquet in 2008 op hetzelfde circuit door een gelukkig getimede stop ineens aan de leiding ging, waarna hij verrassend tweede werd. Dat lukte Stroll niet, want hij zag Kwjat en Vettel er in de slotfase nog langs floepen, zodat hij vierde werd.

Ondertussen was bij Mercedes alles verkeerd gegaan wat er maar verkeerd kon gaan. Hamilton was door zijn tijdstraf en een spin naar de achterhoede teruggevallen, terwijl Bottas zich door de pitstops achter Stroll terugvond. Tot overmaat van ramp raakte hij in de slotfase op hoge snelheid de controle over zijn bolide kwijt, waarna hij beteuterd uit zijn zelfgecreëerde wrak kon stappen. Dat Hamilton door de tijdstraffen van de Alfa's nog twee punten pakte, strooide alleen maar meer zout in de wonden.

Snelheid per bandensoort tijdens de race. Blauw: regenband, groen: intermediate, rood: slick.

Vettels sterke eindsprint
Over de Alfa's gesproken: waar Stroll en Kwjat de grootste winnaars waren van de laatste serie pitstops, was de Alfa een van de verliezers door beide coureurs veel te lang op intermediates te laten doorrijden. In de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de baan na de een-na-laatste neutralisatie (vanaf rond 46) droog genoeg was voor slicks. De rondetijden op de slicks verbeterden zich pijlsnel, terwijl de rondetijden op de intermediates voor de neutralisatie afvlakten. Een andere verliezer was het team van Williams, dat Russell eveneens veel te lang op intermediates liet doorploeteren, ondanks dat de coureur zelf bijna smeekte om naar slicks over te stappen. Dat Kubica door de tijdstraffen van de Alfa's nog een puntje wegkaapte, was slechts een doekje voor het bloeden.

Ook Ferrari had de laatste, belangrijke slag gemist met Vettel. De Duitser was lange tijd onder de radar gebleven nadat hij vanuit de achterhoede moest starten. In de natte condities maakte hij geen bijster sterke indruk, maar toen de baan was opgedroogd, was hij weer in zijn element. Eventueel aangemoedigd door het geknoei van de concurrentie werkte hij zich in de slotfase vanuit de middenmoot omhoog. Uiteindelijk kreeg hij zelfs Kwjat nog te pakken, waardoor hij tweede werd. Een goed resultaat na een verder flets optreden.

Rondetabel van de race.

Racewinnaar Verstappen was de snelste man van de race. Hij kreeg het zeker niet cadeau, want door een slechte start en een matige strategie zat hij lange tijd klem achter Bottas. Door geen kapitale fouten te maken, klom hij halverwege de race naar de leiding op, waarna hij zich bij de laatste serie pitstops probleemloos ontdeed van Stroll.

Iets minder snel waren Hamilton en Leclerc (+0,22). Bottas (+0,31) was nog iets langzamer. Daarna was er een groot gat naar de rest, aangevoerd door Hülkenberg (+1,19). Vettel (+1,52) was slechts zesde op snelheid, op de voet gevolgd door Albon (+1,57), Räikkönen (+1,69) en de efficiënte Sainz (+1,73).

In de middenmoot zitten Norris (+2,02), Giovinazzi (+2,03) en de wederom zwaar tegenvallende Gasly (+2,05), die met de neerslag juist op zijn wenken werd bediend. Stroll en Kwjat (+2,38) waren absoluut niet snel, maar scoorden door één correct getimede pitstop dure punten. Daarmee waren ze overigens nog sneller dan de Haasjes, die wel nog een heleboel punten veiligstelden. Grosjean (+2,67) was wel duidelijk sneller dan Magnussen (+3,10).

De staart wordt gevormd door Ricciardo (+3,57), die vroeg uitviel, maar ook totaal geen indruk maakte. Daarmee was hij nog wel sneller dan de Williams', die de snelheid weer totaal niet hadden. Opnieuw was Russell (+4,09) sneller dan Kubica (+4,38).

De bevindingen van de race:
- Verstappen was de terechte winnaar
- Geklungel van Mercedes brengt Verstappen aan kop
- Het stadiongedeelte bleef lang nat en dat kostte veel rijders de kop
- De baan was lange tijd te droog voor intermediates, maar te nat voor slicks
- Op het juiste moment overstappen van intermediates naar slicks was cruciaal
- Door de vele safetycars bleef het veld heel dicht bij elkaar, waardoor de kaarten steeds opnieuw geschud werden
- Vettel was alleen in de slotfase snel
- Kwjat en Stroll hadden hun goede klasseringen puur aan hun strategie te danken
- Williams was toch wel weer heel traag