Header

Header

zondag 8 september 2019

Leclerc wint ook in Italië

Een week na zijn eerste overwinning heeft Charles Leclerc ook zijn tweede overwinning geboekt. Op Monza wist de Ferrari-coureur de Mercedes van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton met handen en voeten achter zich te houden. Max Verstappen finishte na een pechrace anoniem als achtste.

Op Monza ging het Formule 1-circus verder waar het in België was gebleven. In een bizarre kwalificatie eiste Leclerc de pole op, voor Hamilton, Bottas en teamgenoot Vettel. Verstappen, die vorige week nog de eerste uitvaller was na een botsing met Räikkönen, startte vanwege motorproblemen en een motorwissel achteraan. De Fin parkeerde op zijn beurt zijn wagen tijdens de kwalificatie achteruit in de vangrail, waardoor hij zelfs vanuit de pitstraat moest starten.

Dat Red Bull de slag echt gemist had, bewees Albon wel, die door de chaos in Q3 niet eens een rondetijd wist te klokken, waardoor de Renaults de derde startrij innamen. Als de lichten op zondagmiddag doven, wordt het nog erger voor l'équipe de Christian Horner als Verstappen net als vorige week niet ongeschonden door de eerste bocht komt. Hij verkijkt zich op de file voor zich en rijdt nogal sullig zijn voorvleugel kapot op de naast hem gestarte Pérez, waardoor hij zich al na een ronde bij zijn team kan melden voor een noodzakelijke reparatie.

Vooraan is de stand onveranderd gebleven. Vettel moet Hülkenberg even voor zich dulden, maar als hij zijn landgenoot voorbij is, rijdt hij het gat naar de kop snel weer dicht. Te snel, zo blijkt. Als hij voor de zesde keer op volle snelheid door de Ascari-chicane gaat, rijdt hij iets te vol over de curbstones, waardoor hij meteen achterstevoren gaat. In zijn paniek om meteen weer weg te komen, rijdt hij Stroll van zijn sokken. De Canadees heeft vervolgens dezelfde black-out als Vettel als hij bij het wegrijden Gasly van de baan dwingt. De wedstrijdleiding kan weinig anders doen dan Vettel een stop-and-go-penalty geven. Stroll komt er met een drivethroughpenalty genadiger vanaf.

De wedstrijdleiding was sowieso druk bezig met coureurs op de bon te slingeren. Zo kreeg Albon, die eerder in de race door Sainz van de baan werd gedrukt, een tijdstraf van 5 seconden omdat hij Magnussen had ingehaald door de baan af te snijden. Räikkönen kreeg verder nog een stop-and-go-penalty omdat hij op de verkeerde banden aan de race was begonnen.

Vooraan weet Leclerc de druk van de Mercedes redelijk te weerstaan, waardoor Mercedes Hamilton maar naar de pits haalt. Leclerc volgt een ronde later en blijft Hamilton maar net voor. Het levert mooie gevechten op als ze zich langs de Renaults knokken. Leclerc neemt de onhandige beslissing om Hülkenberg al voor de Parabolica in te halen, waardoor Hamilton een dubbele slipstream krijgt. Voor de tweede chicane zet hij zijn wagen ernaast. Leclerc doet alsof Hamilton er niet zit en drukt hem doodleuk de uitloopstrook op. Ditmaal besluit de wedstrijdleiding het voorval met een waarschuwing af te doen.

Halverwege de race komt de leiding weer in handen van Leclerc als Bottas zijn monteurs opzoekt. Even later doet Sainz hetzelfde en dat resulteert in een kleine ramp als een wiel niet goed wordt gemonteerd. Meteen komt de virtuele safetycar de baan op. Vrijwel meteen daarna mag de virtuele Mercedes opnieuw uitrukken als Kwjat direct na zijn pitstop zijn motor opblaast. De grootste profiteur van de neutralisatie is Ricciardo, die onder geel nieuwe banden haalt en plotseling twintig tellen voor teamgenoot Hülkenberg ligt.

Vooraan blijft Hamilton Leclerc onder druk zetten. In de 36e ronde barst Leclerc als hij zich verremt voor de eerste chicane. Hij snijdt de chicane af over de worstencurbs, die op zaterdag in een Formule 3-race Alex Peroni bijna fataal werden, waardoor hij Hamilton nog net voor weet te blijven. Een paar ronden later doet Hamilton hetzelfde. Hij besluit echter langs de piepschuimen borden op de uitloopstrook te slalommen, waardoor hij zijn plek verliest aan Bottas. De Fin had het gat naar de vechtersbazen voor hem al bijna dichtgereden en maakte dankzij zijn nieuwe banden zelfs nog kans om de race te winnen.

Iedere ronde knabbelt Bottas weer wat van zijn achterstand af, maar steeds als hij echt gevaarlijk dreigt te worden, werpt een foutje hem weer terug. In de laatste ronde zit hij dan eindelijk in DRS-bereik van de Ferrari, maar door een foutje in de tweede chicane kan hij de zege wel op zijn buik schrijven, dus wint Leclerc. Hamilton schakelt in de slotfase over op Plan F, waardoor hij het punt voor de snelste raceronde op mag strijken.

Net buiten het podium finishten de Renaults van Ricciardo en Hülkenberg. Albon finishte nog in de kofferbak van de Duitser en deed het daarmee beter dan Verstappen, die op de achterbumper van Pérez eindigde. De laatste puntjes waren er voor Giovinazzi en Norris. Achter het net viste Gasly, die zijn kwelgeest Stroll nog wel wist te kloppen. Stroll klopte op zijn beurt Vettel, die na drie pitstops (twee geplande en een stop-and-go-penalty) slechts als dertiende aan de meet kwam en naar ontslag op staande voet solliciteerde. Pas in de laatste ronde kreeg hij Russell te pakken, die op zijn beurt pechvogel Räikkönen en de raadselachtig zwakke Grosjean voor wist te blijven. De rode lantaarn was voor Kubica. Naast Sainz en Kwjat moest ook Magnussen voortijdig opgeven.

Door zijn tweede zege rukte Leclerc op naar de vierde plaats in het kampioenschap, voor teamgenoot Vettel en maar drie punten achter Verstappen. De Nederlander zag Bottas door zijn tweede matige resultaat in een week tijd weer veertien punten weglopen. Over veertien dagen hoopt hij in de straten van Singapore een deel van het verloren gegane terrein te heroveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten