Header

Header

zondag 22 september 2019

Vettel wint eindelijk weer

56 weken had hij erop moeten wachten, maar in Singapore behaalde Sebastian Vettel dan eindelijk zijn 53e zege. Teamgenoot Charles Leclerc maakte er zelfs een dubbelzege voor Ferrari van. Max Verstappen wist de druk van Lewis Hamilton te weerstaan en finishte na twee uur sturen als derde.

"Oneerlijk!", klaagde Leclerc na afloop over de uitslag van de race. Tot aan de pitstops had hij vanaf poleposition de race gecontroleerd, maar vanaf de stops lag het initiatief bij teamgenoot Vettel, die daarna zonder al te veel problemen de derde Ferrari-zege op rij binnenhaalde. Een verrassend resultaat, want van tevoren hadden maar weinig mensen verwacht dat Ferrari in Singapore de eerste dubbelzege sinds Hongarije 2017 zou scoren.

Aanvankelijk ging de aandacht vooral uit naar de teams van Mercedes en Red Bull. Ferrari had dan wel gewonnen op de snelle circuits van Spa-Francorchamps en Monza, maar die circuits verschilden als dag en nacht van het langzame Marina Bay Street Circuit. Toch bliezen de rode bolides ook nu het hele weekend lekker mee. Vettel lijkt zelfs de pole te pakken, maar dan schieten Leclerc en Hamilton in de laatste seconden van de kwalificatie nog onder zijn tijd door, waardoor hij met een derde tijd genoegen moet nemen. Verstappen is vierde op ruim een halve seconde, waar hij begrijpelijkerwijs niet blij mee was, voor een eveneens weinig blije Bottas en teamgenoot Albon.

Als zondagavond de lichten doven, behouden de koplopers hun posities. Achter hen gaat het mis als Hülkenberg Sainz een beuk verkoopt, waardoor beide kemphanen meteen naar de pits moeten om een lekke band te wisselen. Ook Russell, die bij de start in een sandwich tussen de gediskwalificeerde Ricciardo en uittredend teamgenoot Kubica kwam te zitten, moet naar de pits voor een noodzakelijke reparatie.

Vooraan ligt het tempo niet bijster hoog, waardoor de kopgroep in de openingsfase dicht bij elkaar blijft. Zelfs Norris en Giovinazzi kunnen het tempo prima bijbenen. Toch kan niemand elkaar echt bedreigen. Als Verstappens achterbanden de geest geven, duikt hij achter Vettel aan de pits in. Vettel blijft Hülkenberg net voor, Verstappen doet dat niet, een snellere stop ten spijt.

"Let's undercut him!", roept Hamilton over de boordradio. Ferrari hapt en haalt Leclerc meteen een ronde daarna naar de pits. Tot zijn stomme verbazing komt de Monegask precies achter teamgenoot Vettel terug op de baan. Samen moeten ze zich langs een kluit middenmoters knokken. Daarin toont Vettel zich slagvaardiger dan Leclerc, zodat hij ineens een handvol seconden voorsprong heeft als hij koploper Giovinazzi halverwege de race terugverwijst.

De Mercedes hebben op dat moment ook al nieuwe banden om laten leggen. Door zijn latere stop is Hamilton naar de vierde plek teruggevallen, vlak voor teamgenoot Bottas. Net op het moment dat hij wil aanzetten voor een slotoffensief, ramt Grosjean Russell uit de race. Zoals verwacht rukt de safetycar uit. Door het stilvallen van Pérez en Kwjat die Räikkönen uitermate lomp uit de race beukt, rukt de Mercedes in totaal driemaal uit.

Tien ronden voor het einde wordt het veld voor de laatste maal losgelaten. De Ferrari's spuiten ervandoor, terwijl Verstappen geleidelijk aan steeds zwaarder onder druk gezet wordt door Hamilton. Inhalen is er echter niet bij, dus verandert de volgorde niet meer en wint Vettel voor het eerst sinds België vorig jaar weer een race.

Leclerc, die zijn zegereeks beëindigd zag worden, was niet al te gelukkig met de strategie die zijn team bekokstoofd had. Verstappen kon daarentegen prima leven met zijn derde plaats voor het Mercedes-duo. De kampioenen hadden gegokt en verloren: door de vele neutralisaties werd hun slotoffensief in de kiem gesmoord. Zesde werd Albon in de tweede Red Bull, voor Norris, Gasly, Hülkenberg en Giovinazzi.

Op grote achterstand en buiten de punten eindigden Grosjean, Sainz, Stroll, Ricciardo, Kwjat en Kubica. Magnussen had de twijfelachtige eer om na een late stop als laatste over de streep te komen hobbelen. Dat hij, net als vorig jaar, de snelste raceronde op zijn naam schreef, was slechts een doekje voor het bloeden.

Door zijn tweede plek kwam Leclerc in het kampioenschap op gelijke hoogte met Verstappen, terwijl Vettel zijn achterstand reduceerde tot 6 punten. Met het opgeleefde Ferrari en de race op het snelle Sotsji Awtodrom over een week in het vooruitzicht, zal het verdedigen van de (gedeeld) derde plaats in het kampioenschap een loodzware klus worden voor de Nederlander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten