De eerste helft van de Grand Prix van Rusland stond helemaal in het teken van de Ferrari-rijders. Wie van hen mocht de race winnen? Polesitter Charles Leclerc of koploper Sebastian Vettel? Uiteindelijk werden ze het allebei niet en was Lewis Hamilton de lachende derde. Door zijn negende seizoenszege is zijn zesde wereldtitel wel heel dichtbij gekomen.
Op zaterdag ging de triomftocht van het na de zomerstop opgeleefde Ferrari gewoon door. Op het vrij snelle Sotsji Awtodrom behaalde Leclerc zoals verwacht zijn vierde opeenvolgende pole. Net als in Singapore houdt Hamilton de schade beperkt met een tweede plek en net als in Singapore is hij daarmee Vettel, Verstappen en Bottas te snel af. Red Bull was met bescheiden ambities naar het Russische asfaltlint gekomen en besloot, met oog op de thuisrace op Suzuka over twee weken, beide auto's te voorzien van een nieuwe Honda-motor. Het betekende dat Verstappen slechts als negende mocht vertrekken, terwijl Albon, die zijn bolide in de kwalificatie in de prak had gereden, vanuit de pits startte.
Als de lichten op zondagmiddag doven, wordt Hamilton zoals verwacht finaal voorbijgereden door Vettel. De Duitser duikt meteen in de slipstream van zijn teammaat, waardoor hij zo snel gaat dat hij als koploper door de eerste bocht komt. Hamilton ziet op zijn beurt zelfs Sainz langszij komen, maar doordat hij later remt, gaat hij voor de Spanjaard als derde de eerste bocht in.
Achter hen krijgt Verstappen in het gedrang wat tikken. Dat is nog niks vergeleken met Grosjean, die veel te vroeg remt voor de vijfde bocht, waardoor Giovinazzi en de hondsbrutale Ricciardo hem binnendoor voorbij proberen te steken. Zoals verwacht komen daar brokken van: Giovinazzi wordt gemangeld en schiet Grosjean af. De Haas eindigt in de muur, terwijl Ricciardo met een kreupele Renault terug naar de pits strompelt. Giovinazzi besluit zijn auto tijdens de neutralisatie ook maar even door het team te laten nakijken.
Na vier ronden begint de race dan echt, met Vettel aan kop, voor Leclerc, Hamilton, Sainz en Bottas. Leclerc is over de boordradio hoorbaar teleurgesteld dat hij de koppositie nog niet van Vettel heeft teruggekregen. Kennelijk was van tevoren besloten dat eventuele positiewisselingen bij de start weer ongedaan gemaakt zouden worden, maar Vettel heeft vooralsnog weinig zin om daar gehoor aan te geven. Hij houdt zich Oost-Indisch doof voor de bevelen vanaf de pitmuur. In plaats daarvan loopt hij langzaam maar zeker bij zijn jongere teammaat weg.
Achter de Ferrari's komt Hamilton ook heel langzaam dichterbij. In tegenstelling tot de Ferrari's was de Brit op de mediums aan de race begonnen, waardoor hij wat sneller is op het moment dat de zachte banden van de Ferrari's afbouwen. Ferrari lost de patstelling op door Leclercs banden na 22 ronden te wisselen. Hoewel hij achter de beide Mercedes terug op de baan komt, is hij razendsnel op zijn nieuwe set banden. Ferrari laat Vettel rustig nog een aantal rondjes op zijn versleten banden doorrijden. Wanneer de Duitser eindelijk stopt, komt hij weer precies achter Leclerc terug op de baan. Daarmee was het onrecht van Singapore uitgewist en lag Leclerc op koers naar zijn derde Grand Prix-zege.
Vettels Ferrari heeft andere plannen, want na zijn stop komt Vettel slechts een halve ronde ver als zijn motor er ineens mee ophoudt. Hij parkeert zijn bolide op een afgelegen uitloopstrookje. Hoewel de Ferrari snel achter de vangrail geduwd kan worden, komt de virtuele safetycar wel meteen de baan op. Het is koren op de molen van Mercedes, dat beide coureurs meteen naar de pits haalt. Hoewel de verder onzichtbare Bottas zijn plekje verliest aan Leclerc, blijft Hamilton de Monegask gewoon voor.
De race is nog niet vrijgegeven of Russell vliegt op een rare manier de muur in, waardoor de echte safetycar uitrukt. Ferrari besluit de neutralisatie aan te grijpen om Leclerc nogmaals van een nieuw setje banden te voorzien, waardoor hij naar de derde plek terugvalt. In de slotfase probeert hij Bottas de tweede plek te ontfutselen, maar de Fin geeft geen krimp. Mede dankzij de rugdekking van zijn wingman rijdt Hamilton onbedreigd naar zijn 82e overwinning. Achter hen komt Verstappen als vierde over de streep hobbelen. De Limburger kon Bottas en Leclerc in de slotfase net niet bijbenen, waardoor hij anoniem als vierde eindigde.
Op grote achterstand kwam teamgenoot Albon nog als vijfde over de streep hobbelen. De Britse Thai had bijna de hele race nodig om zich van zijn matige uitgangspositie te herstellen, maar uiteindelijk lukte dat na een hoop stevige duels dan toch. Het laatste slachtoffer van zijn dadendrang was Sainz, die eerder al Bottas en Verstappen had moeten laten gaan. Pijnlijk was dat de McLaren-coureur in de twintig ronden tussen de neutralisatie en de finish driekwart minuut achterstand opliep. Zevende werd de subliem rijdende Pérez, terwijl Norris profiteerde van een tijdstraf die Magnussen kreeg omdat hij op de verkeerde manier terug op de baan was gekomen, tot grote woede van zijn team. In ieder geval scoorde Haas voor het eerst in tijden weer punten. Het laatste punt ging naar Hülkenberg, die door een ongelukkige strategie en een pitstop waarbij de auto van de krik viel vier plekken lager eindigde dan waarvan hij gestart was.
Buiten de punten finishten Stroll, de Toro Rosso's en de Alfa's. Kwjat kwam voor eigen publiek niet verder dan een twaalfde plaats, voor een steen en been klagende Räikkönen, die ondanks een drivethroughpenalty voor een jumpstart Gasly versloeg. De rode lantaarn ging naar Giovinazzi, die ongetwijfeld schade had opgelopen bij het startongeluk. Om diezelfde reden gaf Ricciardo al gauw de pijp aan Maarten, terwijl Kubica halverwege de race eveneens uit zijn lijden verlost werd.
Door zijn negende seizoenszege en het punt voor de snelste raceronde breidde Hamilton zijn voorsprong in het kampioenschap uit naar 73 WK-punten op teamgenoot Bottas met nog maar vijf races te gaan. Over vier weken, in Mexico, kan de titelstrijd al beslist zijn.